El secretari tercer de la Mesa del Parlament, Joan Josep Nuet (CSQP), va al·legar davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va actuar com a demòcrata i no com a independentista en permetre que el Parlament votés dues resolucions a favor d'un referèndum d'independència.

Nuet, que va comparèixer durant vint minuts com a investigat davant la magistrada del TSJC Maria Eugènia Alegret, va invocar la seva inviolabilitat per no reconèixer la potestat de cap tribunal per jutjar-lo per la seva activitat parlamentària i va assegurar que no va desobeir el Tribunal Constitucional perquè el reglament de la cambra l'obligava a permetre la votació. En la seva compareixença, en la que únicament va respondre a sis preguntes del seu advocat, Quique Leiva, Nuet -l'únic membre de la Mesa imputat en la causa que no és de JxSí- va indicar que va actuar com a demòcrata i no com a independentista, davant la qual cosa Alegret l'ha interromput: «aquest no és el debat».

Davant la jutge, Nuet va remarcar que l'article 33.1 del Reglament del Parlament, que regula el funcionament del Debat de Política General, impedeix als membres de la Mesa analitzar el contingut polític de les propostes de resolució que plantegin els grups, ja que només poden comprovar la seva congruència, per determinar si s'ajusten a les qüestions abordades en el debat parlamentari previ.

Per aquest motiu, va adduir que per força havia d'admetre a tràmit les dues resolucions, que es van votar el passat 6 d'octubre, ja que durant el Debat de Política General es va abordar com un dels principals temes de discussió la promesa del Govern català de convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya.

En aquest sentit, va insistir que la seva decisió en la Mesa del Parlament no va ser ideològica sinó perquè li ho imposava el reglament de la cambra i que, posteriorment, a l'hora de votar en el ple les dues resolucions -una de Junts pel Sí i una altra de la CUP- sí que les va analitzar des d'un punt de vista polític i va optar, al costat del grup de CSQP, per abstenir-se.

El dirigent d'EUiA va assegurar, a més, que acata les resolucions del Tribunal Constitucional i que mai va tenir la intenció de desobeir-lo.

Després de la seva compareixença davant la jutge, Nuet va acudir al Parlament, on va efectuar una declaració a la premsa, acompanyat per la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, i altres membres de JxSí a la Mesa, en la qual es va acollir a la Constitució per defensar la seva actuació.

En concret, va precisar que l'article 20 de la Constitució «protegeix de forma especial el dret» al debat polític i d'idees sense «censura prèvia», per la qual cosa la Mesa «no pot sancionar prèviament» els debats parlamentaris, ja que si no vulnerarien drets fonamentals.

«No vam fer res més que complir la llei per protegir el dret dels diputats i dels grups parlamentaris de prendre iniciatives», va apuntar Nuet, que va insistir que «per damunt dels drets fonamentals no hi ha ningú, ni els poders judicials».

Nuet va acudir al TSJC acompanyat per una comitiva d'autoritats, encapçalada pel president català, Carles Puigdemont, així com dirigents de JxSí, la CUP, els Comuns i les entitats independentistes, la qual cosa l'ha portat a defensar la «unitat» del sobiranisme català, davant un Govern central que els vol «dividits a trossos». «Si som un sol poble, som invencibles», va proclamar.

En arribar al TSJC, els Mossos d'Esquadra van impedir que Forcadell i altres membres de la Taula de Junts pel Sí pugessin les escales d'accés a l'edifici judicial per acompanyar Nuet, la qual cosa va provocar que l'ANC hagi denunciat que l'alt tribunal ha «creuat una línia vermella».

Fonts del TSJC van precisar que aquestes instruccions de seguretat s'havien donat ja en anteriors ocasions, en els dies en què van comparèixer com investigats Forcadell i els altres membres de la Mesa.