Amb la data i la pregunta del referèndum ja donades a conèixer, al Govern de Junts pel Sí encara li queden diversos dubtes molt importants per superar per aconseguir que la consulta unilateral sobrevisqui i no acabi sent una repetició del 9-N del 2014. Les urnes, els sobres, les paperetes, el cens, la cobertura legal, les condicions de la campanya i la logística de l'1 d'octubre són alguns dels obstacles amb els quals la Generalitat haurà de driblar l'Estat. El Govern espanyol ja ha anunciat que utilitzarà tots els mecanismes que li permet la llei per evitar que es faci el referèndum.

LLEI DE DESCONNEXIÓ

La cobertura legal quedarà supesa de manera immediata

El primer dubte és quan s'aprovarà la llei de desconnexió, previsiblement després de les vacances d'estiu del Parlament (que aquest any acabarà el 15 d'agost), i una altra és quan es donarà a conèixer el contingut. És probable que el seu redactat, el secret més ben guardat, es comenci a conèixer en les pròximes setmanes. En canvi, la seva aprovació serà posterior. La intenció de la majoria que conformen Junts pel Sí i la CUP és fer-ho per lectura única, una fórmula inèdita i com a mínim qüestionable, ja que no deixa marge a l'oposició per ni tan sols presentar esmenes. El text està condemnat a acabar en el Consell de Garanties Estatutàries i, sense cap mena de dubte, també en el Constitucional. Per tant, una vegada aprovada, serà suspesa.

cens i llocs de votació

El Govern haurà de garantir els espais de votació a tot arreu

L'altre gran secret del referèndum és el cens. Els partits independentistes no volen repetir la jugada del 9-N, quan el cens es va anar creant a mesura que els ciutadans anaven a votar. Llavors, abans que el Constitucional prohibís la consulta, s'havia optat per utilitzar el padró, tal com es va establir en la llei de consultes no referendàries que el TC ha anul·lat recentment. Respecte als llocs de votació, el principal interrogant és si el Govern demanarà col·laboració als ajuntaments perquè cedeixin espais municipals, i si podrà cobrir amb recintes de titularitat autonòmica la previsible negativa d'aquells consistoris on no governen els independentistes.

Urnes, sobres i paperetes

Dues empreses han presentat propostes

El Govern català té oberts dos processos de licitació: un per a les urnes i un altre per als sobres i les paperetes. Al concurs d'adquisició de les 8.000 urnes, que va motivar que la fiscalia anunciés una querella contra la 'consellera' de Governació, Meritxell Borràs, són dues les empreses que concorren: Plastic Express i la UTE de Espai World i Subministraments Integrals Futbida. La primera companyia ha ofert cada urna (de metacrilat) a 20,47 euros la unitat, més IVA. La seva competidora, 19 euros més IVA. Quant als sobres i les paperetes, l'Executiu català va obrir el concurs al març amb un pressupost base de 641.000 euros i un valor estimat de 897.520,65 euros. A més de paperetes i sobres, incloïa també llistats de votants, manuals per a la taula electoral i cartells de senyalització de locals electorals, entre altres ítems.

convocatòria

Signarà el president o tot el Govern

La signatura del decret de convocatòria serà el punt de no-retorn. No té data, encara que s'especula que podria deixar-se molt poc marge entre la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i l'1 d'octubre per complicar-li la reacció a l'Estat. Tampoc és clar si aquest text el signarà només el 'president', com successeix a les convocatòries electorals, o tot el Govern, per assumir conjuntament la responsabilitat en el cas que posteriorment hi hagin inhabilitacions. El decret hauria de també fixar la durada i les condicions de la campanya electoral, encara que aquests detalls podrien establir-se ja en les lleis de desconnexió.

Pressupost

Les partides destinades a la consulta estan suspeses pel TC

El 22 de març el Parlament va aprovar, amb vots de JxSí i la CUP, uns pressupostos de la Generalitat per al 2017 que inclouen al·lusions al referèndum, encara que dues setmanes més tard el Tribunal Constitucional (TC) va suspendre provisionalment les partides destinades a la consulta, contra les quals el Govern de l'Estat havia presentat un recurs d'inconstitucionalitat.

Dies després, Carles Puigdemont i els seus consellers van rebre el cinquè advertiment judicial en què se'ls informava que el TC ha suspès les disposicions pressupostàries sobre el referèndum, se'ls advertia que no poden fer passos seguint els articles suspesos.