La Fiscalia Superior de Catalunya ha arxivat la investigació que va obrir als fiscals del «cas 3 %» José Grinda i Fernando Bermejo arran de la denúncia que va presentar contra ells l'empresari Rafael Pallardó, imputat en el «cas Emperador», per coaccionar-lo perquè incriminés Jordi Pujol. Segons van informar fonts jurídiques, la Fiscalia ha arxivat el cas, en considerar que no estan provades les coaccions de què Pallardó assegura que va ser víctima per part dels fiscals perquè vinculés l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol amb moviments de fons de la Banca Privada d'Andorra (BPA).

En la seva denúncia, que també dirigia contra el fiscal Anticorrupció Juan José Rosa, l'empresari va assegurar que va ser pressionat pels fiscals perquè involucrés Pujol sota l'advertència que perdria els favors processals que li havien promès, per col·laborar en el «cas Emperador» confessant que es dedicava a portar diners de la xarxa de Gao Ping al BPA.

Va ser el fiscal en cap d'Anticorrupció Manuel Moix, que va dimitir la setmana passada després de fer-se pública la seva participació en una societat familiar radicada a Panamà, el que va remetre la denúncia de Pallardó a la Fiscalia de Catalunya perquè investigués els fiscals, en apreciar possibles delictes de coaccions que, en el seu cas, correspondria enjudiciar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

La Fiscalia ha arxivat el cas després de prendre declaració al propi Pallardó, que va ratificar les coaccions denunciades, i als dos advocats que l'acompanyaven a la reunió amb els tres fiscals, celebrada al març del 2015 en un despatx del ministeri públic del Palau de Justícia a Barcelona.

Com ja va fer davant Moix el mes de març passat, Pallardó va mantenir davant el fiscal que Grinda i Bermejo el van instar a lliurar uns correus electrònics destinats a ell, en els quals la Banca Privada d'Andorra li demanava que lliurés unes quantitats de diners a unes persones amb les inicials JP, JPM i JPmarta.

Segons Pallardó, els fiscals li van insistir perquè admetés que aquestes inicials corresponien a l'expresident català Jordi Pujol i la seva dona Marta Ferrusola i es van mostrar visiblement irats quan l'empresari es va negar a fer-ho, a l'hora que li advertien que perdria els favors processals que li havien promès.

L'empresari va explicar a la Fiscalia que va col·laborar en la investigació del «cas Emperador» sobre presumpte blanqueig de capitals en la qual està imputat, facilitant pistes que van permetre a la policia seguir el rastre dels moviments econòmics il·lícits. Va precisar però que no estava disposat a mentir sobre la identitat de JP, que segons precisa no era Jordi Pujol sinó un exdirectiu del BPA.