El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va reivindicar el paper «fonamental» dels regidors i alcaldes del PDeCAT com a garantia del referèndum tot subratllant la feina que estan fent per gestionar la complexitat del dia a dia arreu del país. Ho va dir durant la Convenció Municipalista que el partit celebrava a Lloret de Mar. Durant el seu discurs, Puigdemont també va fer una clara al·lusió a l'Estat espanyol quan va demanar «allunyar-se» dels «països de pensament únic que només creuen que és bo pensar allò que diu la Constitució o les seves lleis». En aquesta primera jornada, també s'ha aprovat un manifest en què el món local del partit es compromet a fer possible el referèndum i dona suport als càrrecs electes condemnats i investigats per la seva participació.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assenyalar que el paper del PDeCAT i el seu món local és «fonamental» per garantir el procés i va dir que «segurament està en les millors mans possibles». I és que, pel líder del partit, la gent coneix als seus regidors i alcaldes per com gestionen la «complexitat colossal i deliciosa» dels pobles i ciutats de Catalunya. En aquest sentit, els va demanar que en aquesta «nova etapa» que s'obre treballin perquè la gent comprengui que és possible fer «un país millor» amb l'ajut de les persones però també amb un Estat i unes «eines» que ara no estan a disposició.

Durant la seva intervenció, també es va referir a com es va fer la transició política espanyola, tot subratllant que es va fer «de dalt a baix» i «deixant molta gent al marge» perquè no es van crear mecanismes de participació constituent. «Van ser una clara minoria els que van poder votar la validació de la Constitució Espanyola i encara més minoria els que la van aprovar», va afirmar.