La presó Model de Barcelona va tancar portes posant punt final als 113 anys d'història d'un centre pel qual han passat personalitats catalanes de l'últim segle i després de diversos anuncis de tancament per part de les administracions en les últimes dècades.

Els 24 presos que van passat l'última nit al centre van estat traslladats en furgons policials al llarg del matí a les presons Brians 1 i 2 i al centre de Mas d'Enric, davant la mirada d'una cinquantena de veïns concentrats davant de la Model per acomiadar la presó més antiga de Catalunya.

Pocs minuts després d'haver partit l'últim autocar amb presos, el director general dels Mossos, Albert Batlle, i el director general de Serveis Penitenciaris, Armand Calderó, van signar el cessament de la vigilància del centre, la qual cosa, en la pràctica, va significar posar el punt final als 113 anys de la Model.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, va ser present a l'acte de tancament de la presó i va visitar una de les galeries ja buides, així com un dels patis interiors que albergava una pista de bàsquet per als reclusos, mentre alguns dels treballadors ploraven d'emoció.

Tot seguit, el conseller va protagonitzar una roda de premsa entre les cel·les del centre que encara conservaven objectes personals dels últims reclusos com sabates, revistes o ampolletes de sabó.

També va anunciat que la ciutadania tindrà l'oportunitat de visitar les instal·lacions de la Model del 3 de juliol a 26 de novembre, ja que l'edifici albergarà una exposició per retre homenatge a la història del centre, molt vinculada a la història recent de Catalunya.

I és que per la Model han passat personalitats catalanes de l'últim segle com el pedagog Francesc Farrer i Guàrdia, condemnat pels fets de la Setmana Tràgica de 1909, o l'expresident de la Generalitat Lluís Companys, que va ser tancat el 1930 per participar en manifestacions abans de ser president.

Durant el franquisme, van estar reclosos en la històrica presó el també expresident de la Generalitat Jordi Pujol, pels successos del Palau de la Música de 1960, i el militant anarquista Salvador Puig Antich, que va ser l'últim executat per garrot vil durant la dictadura.

La presó Model albergava un total de 929 interns quan la Generalitat va iniciar al febrer passat el procés per buidar-la i tancar-la, encara que en anys precedents va arribar a acollir a fins a 2.000 interns de forma sostinguda, malgrat que la seva capacitat és de 790 persones.

Ja Adolfo Suárez es va comprometre fa 40 anys a tancar aquesta històrica presó barcelonina.