El Govern va comunicar a Teresa Pitarch, propera a l'exconseller de Justícia Germà Gordó, que serà destituïda com a presidenta de l'Institut Català de les Dones, organisme dependent de la conselleria de la Presidència, un dia després que anunciés la seva baixa del PDeCAT. Així ho van explicar fonts de Nova Convergència, plataforma interna del PDeCAT impulsada per Gordó, que dimarts passat va anunciar que abandonava les files del partit, encara que no renunciarà al seu escó al Parlament, sinó que es mantindrà fora del grup parlamentari de Junts pel Sí (JxSí) com a diputat no adscrit.

La decisió va arribar després que divendres passat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya anunciés que investigarà Gordó per tràfic d'influències, prevaricació, malversació de fons i altres assumptes vinculats al cas del 3%, fet que va portar ERC i la pròpia direcció del PDeCAT a exigir-li que renunciés a la seva acta de diputat.

Dimecres, en una carta dirigida a la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, Pitarch, que fins ara era la presidenta de la comissió econòmica del partit, va comunicar la seva baixa com a militant i va carregar contra les «formes» amb les quals la direcció ha empès l'exconseller de Justícia a abandonar la formació demòcrata.

Per part seva, Germà Gordó no es planteja formar un partit nou, almenys a curt termini. Tal i com van explicar fonts properes al diputat parlamentari no adscrit, la possibilitat de crear una formació nova que ocupi l'espai del centre catalanista és només «una opció entre d'altres». Gordó prefereix, per ara, conèixer l'opinió dels dirigents de Nova Convergència. Paral·lelament, Gordó va assegurar que garantirà la unitat de l'eix nacional que formen els 72 diputats de la coalició independentista i la CUP. Tot i això, l'exconseller intentarà marcar «perfil propi» a l'eix social al Parlament i aprofitar els espais que li pertoquen, en aquest cas com a diputat no adscrit.