El fill petit de l'expresident Jordi Pujol, Oleguer Pujol Ferrusola, ha assegurat aquest dimarts que hi ha "un interès especial per desacreditar el nom" del seu pare. "El que tenen en contra del meu pare és comparable al que podria tenir la Xina contra el Dalai Lama. L'han desterrat internament", ha afirmat en una entrevista a RAC1. Pujol Ferrusola ha insistit que les investigacions i imputacions contra la seva família en els darrers anys són "un atac orquestrat des de Madrid" per acabar amb el nom de l'expresident i els seus fills i que s'han posat "totes les estructures d'estat al servei d'aquesta finalitat". A més, ha negat que siguin una organització criminal: "S'ha intentat assignar als meus pares un paper preponderant que no han tingut mai. No hi ha una assignació de rols ni hi ha cap crim. No som una organització ni som criminals". El fill petit també s'ha defensat a nivell personal en dir que no ha pogut blanquejar capitals perquè no ha comès frau fiscal, delictes pels quals l'investiga l'Audiència Nacional.

Oleguer Pujol Ferrusola ha afirmat aquest dimarts en una entrevista a RAC1 que, amb les investigacions als membres de la seva família, "el que busquen és destrossar" el pare i que l'"acarnissament és molt fort". Fins i tot ha comparat la situació del seu pare amb la del Dalai Lama: "A Xina, l'han tret del país i el meu pare l'han desterrat internament". El fill petit ho ha vinculat al fet que l'expresident de la Generalitat fos "percebut des de Madrid com una peça molt important" en el procés sobiranista de Catalunya.

El fill petit dels Pujol Ferrusola ha assegurat que posaria "absolutament la mà al foc" pel seu germà Jordi, actualment en presó preventiva, així com per tota la família, i que la resolució que ordenava l'ingrés del primogènit no recollia cap delicte. "Quan hi ha tot un mecanisme de l'estat enfocat que Jordi Pujol Ferrusola vagi a la presó, és molt probable que no hi hagi res a fer", ha dit.

Oleguer Pujol està convençut que el seu germà va ingressar en un centre penitenciari per "una acció de contraprogramació" a les irregularitats detectades a la Comunitat de Madrid, la coneguda com a 'operació Lezo', per tenir "un altre titular". "Els convenia crear la tempesta perfecta a partir de l'informe dels 69 MEUR", ha assenyalat amb referència al document de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la policia espanyola aportat a l'Audiència Nacional, que atribueix a la família Pujol Ferrusola prop de 70 MEUR de "benefici econòmic no justificat" amb els diversos comptes a Andorra des del 1990.

També ha denunciat que la família Cierco, propietaris de BPA, banc intervingut, han recollit i lliurat informació "de manera irregular", ja que era documentació d'un altre banc i que van portar "directament" a la Fiscalia espanyola, quan l'haurien d'haver entregat a l'andorrana, ha assegurat. "Ells estan en guerra amb el govern andorrà, amb l'espanyol, amb l'altre gran banc d'Andorra, Andbank, i nosaltres estem enmig de la seva batalla", ha afirmat.

Quant a la nota del 1995 atribuïda a Marta Ferrusola en què es referia a ella mateixa com a 'mare superiora', Oleguer Pujol ha assenyalat que la seva mare no la recorda, tot i que la lletra s'hi assembla, i ha assegurat que és un fotomuntatge. En aquest sentit, ha afirmat que la manera com es va fer pública la nota, per la "via extraoficial" després d'anys investigacions, és "estranya". Per a Oleguer Pujol, però, encara és més estrany que la seva mare hagués signat la nota amb el seu nom si havia utilitzat un llenguatge metafòric en el document i perquè en els comptes andorrans es firma amb un número manuscrit.

Sí que ha reconegut que el concepte de 'mare superiora' existia i que entre el seu germà i el gestor es referien com a 'mossèn' i 'escolanet'. Els Pujol Ferrusola han justificat, després que transcendís la nota de la 'mare superiora', que el gestor que portava els comptes semblava un mossèn i que van crear aquest llenguatge com una broma.

Pel que fa a la seva situació personal, Oleguer Pujol, a qui l'Audiència Nacional ha retirat el passaport i que ha de presentar-se cada quinze dies al jutjat, ha defensat la seva innocència i ha afirmat que el seu "gran error" i "pecat original" va ser obrir el 1992 un compte a Andorra que no va declarar per rebre el llegat del seu avi, però ha reiterat que no ha comès cap delicte.

El fill petit ha argumentat que per cometre blanqueig de capitals s'han d'utilitzar diners procedents d'un delicte i ha negat amb un "rotund 'no'" haver comès cap delicte fiscal. Només ha admès un "error documental" d'unes factures de 12.000 euros quan van regularitzar la seva situació financera, però ha destacat que es tracta d'una qüestió "molt puntual" i "molt menor".

"Amb el pare, ens hem demanat perdó mútuament"

Sobre com estan afectant les investigacions els Pujol Ferrrusola, ha lamentat que s'està "fent molt mal" a la seva família i que en aquests moments el cognom els està castigant. Per això ha explicat que ell no té feina i tampoc prova de buscar-ne perquè la gent té por a veure's exposada públicament si s'hi relaciona.

També ha dit que el pare "està fotut" perquè és gran, té 86 anys, i que aquesta situació "li està passant factura". "Mentre l'ataquen a ell, se sent fort, però quan ataquen els fills, li passa factura", ha assenyalat Oleguer, que no ha descartat que algun dia el seu pare doni explicacions davant totes les acusacions a la seva família. "És probable que li vingués de gust fer-ho, però ja no està per a aquestes històries, no li toca", ha apuntat.

Oleguer Pujol ha expressat que amb el seu pare s'han demanat "perdó mútuament". "L'error és seu i meu, també em sento responsable del que ha passat. Jo sóc el primer que el 1992 accepto el llegat i tenir un compte a Andorra", ha afirmat. "Ara estic tenint l'oportunitat de parlar molt més amb el meu pare. Estic gaudint més d'ell que quan era petit", ha continuat el fill petit, que ha assentit quan se li ha demanat si estava recuperant el pare a mesura que s'anava perdent el president.