El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha mostrat "totalment disposat" a participar en un cara a cara amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per explicar "per què hem arribat fins aquí i què farem els catalans". Així ho afirma Puigdemont en un avançament de l'entrevista que publicarà aquest diumenge el diari 'Ara'. Puigdemont però descarta participar "en una maniobra perquè el parlament espanyol tanqui les portes, com ha fet 18 vegades, al desig dels catalans a decidir". "No cal que tornem a repetir aquesta versió del que ja coneixem", ha advertit. A més, Puigdemont també ha assegurat que no tindria "cap problema" en un escenari que passés per convocar el referèndum, explicitar la pregunta i després anar al Congrés per explicar-se en aquest mateix sentit.

Després de l'emplaçament de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría el 19 de maig, Puigdemont va replicar que el Congrés només ha de de pronunciar-se sobre un referèndum en cas que hi hagi un acord previ entre els dos executius. En l'avançament de l'entrevista aquest dissabte, i davant la pregunta "Vostè podria convocar el referèndum, explicitar la pregunta i després anar a explicar-se al Congrés dels Diputats?", Puigdemont ha respost: "No tindríem cap problema a fer-ho, això". I ha afegit que estaria "encantat" de debatre: "Amb qui vulgui saber perquè hem arribat fins aquí; [..] li he proposat manta vegades de parlar-ne al president del govern espanyol".

És en aquest context que ha afirmat també que estaria "totalment disposat" a participar en un cara a cara al Congrés amb Mariano Rajoy. "Si és per explicar perquè hem arribat fins aquí i què farem els catalans", ha insistit. "Si és per participar en una maniobra d'escarni perquè el parlament espanyol tanqui les portes al desig dels catalans a decidir, no cal que tornem a repetir aquesta versió que ja coneixem", ha afegit el cap de l'executiu català.

En l'entrevista d'aquest diumenge, Puigdemont manté que "la votació ja hi ha sigut, al Parlament". "El temps de l'acord polític a l'estat espanyol se li ha acabat, l'ha deixat morir. Anar al Congrés sense que el govern espanyol hagi dialogat i acordat la manera de sortir-ne reforçats tots dos no té sentit. En un debat i proposta al Congrés s'hi ha d'anar dialogat i pactat de casa", insisteix el cap de l'executiu català.

La pregunta i els comuns

I a pocs dies perquè es torni a reunir el Pacte Nacional pel Referèndum, Puigdemont n'ha defensat "la transversalitat i la pluralitat" però també avisa: "Un cop han fet tot el que estava a les seves mans per aconseguir els suports per fer un referèndum acordat, i l'Estat ha dit que no, ja vam quedar que no havia d'intervenir en la fase final".

Des de l'acte del Pacte al Palau de Congressos el 19 de maig, "han passat coses", admet. Ara bé: "Cadascú, a partir d'aquí, decidirà el que cregui convenient", ha afegit sense entrar en més detalls. La reunió d'aquest dimarts del Pacte arriba precisament després que els comuns i CSQP decidissin no assistir a la cimera de Govern i partits de dilluns passat i reclamessin el Pacte com a escenari de debat sobre el referèndum.

"Sempre m'he resistit a situar-los al camp del no, poblat pel PP, Ciutadans i, tristament, el PSC. [...] No tinc cap dubte que els seus votants i la gent associada a aquest espai tenen un capteniment radicalment democràtic", afirma Puigdemont en un missatge als Catalunya en Comú.

De fet, aquest setmana previsiblement es farà pública la data i la pregunta i en aquest escenari Puigdemont també afirma que la pregunta del referèndum "serà clara" i que no implicarà "cap mena d'engany": un ciutadà "sabrà què vota quan vota 'sí' i quan vota 'no' i a què renuncia quan decideix no votar".

Les reaccions de l'Estat

D'altra banda, ha assegurat que "seria una bestiesa" que el Govern acabés a la presó. "Un deliri". "Sé que hi ha algú que en nits de somnis humits això el posa especialment motivat, que ens haurien d'enviar a tots a la garjola, això no passarà", ha assegurat Puigdemont. Sobretot perquè creu que això manifestaria "impotència" per part d'un estat "potent" com l'espanyol. "Si és incapaç d'utilitzar el poder raonablement, que només té aquest recurs, és l'esfondrament de l'estat espanyol, haver d'arribar a aquestes conseqüències per què hem organitzat un referèndum", afegeix a l''Ara'.

"Els nervis de l’Estat, veritablement molt poderós i potent, el poden portar a cometre algun error. M’agradaria que la força i la preocupació la canalitzessin en la negociació. Però no està a les meves mans", sentencia Puigdemont.