La Comissió de Venècia ha remès una carta al president català, Carles Puigdemont, en la qual li diu que qualsevol referèndum hauria de "dur-se a terme d'acord amb les autoritats espanyoles" i "de plena conformitat amb la Constitució i la legislació aplicable".

La carta és la resposta del president de la Comissió de Venècia, Gianni Buquicchio, a la que el president català va remetre el 29 de maig en la qual l'informava de la voluntat del Govern de celebrar un referèndum acordat amb l'Executiu del PP i de comptar amb la col·laboració d'aquest organisme.

La missiva, de només dos paràgrafs, subratlla que la Comissió de Venècia, organisme amb seu a Estrasburg, "ha emfatitzat consistentment la necessitat que qualsevol referèndum es porti a terme en ple compliment amb la Constitució i amb la legislació aplicable".

En concret, el president d'aquest organisme, denominat oficialment Comissió Europea per a la Democràcia a través del Dret, apunta que, sens dubte, Puigdemont és "conscient" que tant la voluntat de celebrar un referèndum com de cooperar amb aquesta comissió ha d'implementar-se d'acord amb les autoritats espanyoles.

La Comissió de Venècia agraeix a Puigdemont haver-li informat de la resolució adoptada pel parlament català, que diu haver llegit amb "gran interès", i "pren nota" de la intenció de la cambra catalana de cooperar amb la institució per a la consecució d'un referèndum acordat.

La resposta de la Comissió de Venècia remarcant la necessitat d'un referèndum acordat que compleixi amb la Constitució i amb la legislació es produeix després que el president català hagi anunciat contactes amb els integrants del Pacte Nacional pel Referèndum previs a l'anunci de la data i la pregunta de la consulta sobre la independència. Davant d'aquestes intencions, el Govern ha instat Puigdemont a acudir al Congrés a parlar amb la resta de les forces parlamentàries, perquè són els diputats els únics que poden modificar la Constitució per permetre-ho legalment.

Puigdemont, satisfet

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha qualificat de "bona resposta" la carta que li ha escrit el president de la Comissió de Venècia i que respon a la missiva que el Govern va enviar a Gianni Buquicchio a principis de la setmana passada. "Avala la nostra posició i fa un emplaçament implícit a negociar el referèndum", ha escrit Puigdemont aquest dissabte a Instagram.

El coordinador organitzatiu del PDeCAT, David Bonvehí, ha considerat avui que la Comissió de Venècia ratifica el referèndum acordat que defensa la seva formació, per això "l'únic que falta és voluntat política" per part del Govern central per complir els requisits.

En canvi, per al president del PP a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, la resposta de la Comissió de Venència suposa una "cossa al cul" del president i del vicepresident de la Generalitat en les "seves ànsies d'internacionalitzar" un proicés "desprestigia les institucions catalanes"