El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va enviar dilluns passat a la Comissió de Venècia -òrgan assessor del Consell d'Europa- una carta en la qual l'informava de la seva aposta per celebrar un «referèndum acordat» a Catalunya malgrat la «negativa» del president del Govern, Mariano Rajoy.

En la sessió de control al president de la Generalitat, en el ple del Parlament, Puigdemont va avançar, a preguntes del president del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, que ja ha donat «compliment» a una moció que instava el Govern a dirigir-se a la Comissió de Venècia.

El passat 18 de maig, el Parlament va aprovar, amb el suport de Junts pel Sí (JxSí) i Catalunya Sí que es Pot, una moció que instava el Govern a posar en marxa les «iniciatives oportunes» per disposar de l'«assessorament, reconeixement i aval» de la Comissió de Venècia a la convocatòria d'un referèndum.

La moció, presentada per Catalunya Sí que es Pot i acordada amb JxSí -la CUP es va abstenir-, cridava a buscar el reconeixement internacional al referèndum i interpel·lar a la Comissió de Venècia sobre les condicions que hauria de complir la cita, d'acord amb el codi de bones pràctiques d'aquest organisme del Consell d'Europa.

La Comissió Europea per a la Democràcia a través del Dret, més conegut pel nom de la Comissió de Venècia, és un òrgan assessor del Consell d'Europa sobre qüestions constitucionals.

En la missiva, dirigida al president de la Comissió de Venècia, Gianni Buquicchio, el president de la Generalitat explica la resolució aprovada pel Parlament, que li envia adjunta, i remarca la «voluntat» del Govern de «celebrar un referèndum acordat amb el Govern espanyol sobre el futur polític de Catalunya».

El president català no demana explícitament l'«assessorament, reconeixement i aval» de la Comissió de Venècia a un referèndum a Catalunya, sinó que es limita a recordar que la moció del Parlament insta a «iniciar els procediments necessaris per disposar, en aquest escenari de consulta pactada i acordada, de la col·laboració» d'aquest organisme assessor del Consell d'Europa, sense plantejar doncs el seu paper arbitral en cas d'un referèndum unilateral.

Per aquest motiu, el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, va qualificar de «barroera manipulació» la carta enviada a la Comissió de Venècia, ja que «incompleix» la resolució del Parlament en «no buscar l'aval i el reconeixement» d'aquest organisme per al referèndum.