El nombre de famílies que s'interessa per acollir un infant desemparat s'ha multiplicat per vuit aquest 2017. Segons dades de l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció, les peticions d'informació no paren de créixer. Tot i això, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, recorda que aquestes xifres no significa que també es multipliquin per vuit el nombre de famílies acollidores efectives, ja que no tothom que s'inscriu és apte. Amb tot, el Departament valora molt positivament l'increment de la conscienciació social al voltant de l'acolliment perquè això permet que sigui més fàcil "buscar la família idònia a cada infant".

Dolors Bassa n'ha part des de Badalona, on aquesta setmana se celebra la 'Setmana de l'acolliment familiar', un conjunt d'activitats adreçades, precisament, a promoure la cultura de l'acolliment per que cap nen de 0 a 6 anys estigui en acolliment residencia. Badalona és una de les vuit ciutats de l'àrea metropolitana on més s'ha detectat aquesta necessitat.

"Les famílies és el millor lloc on poden estar els infants i aquesta ha de ser la nostra prioritat", assegura la consellera, que ha recordat els esforços que fa el Departament en aquest sentit. Enguany s'ha incrementat un 15% el pressupost d'ajudes a les famílies acollidores, que arriba fins als 1,7 MEUR.

A més de Badalona, són municipis d'especial consideració Barcelona, l'Hospitalet, Mataró, Cornellà, Santa Coloma de Gramenet, Sant Boi i Sant Vicenç dels Horts. En aquests municipis, el Departament busca aliances per crear circuits estables de promoció de l'acolliment, ja que es tracta d'una mesura de protecció de la infància encara molt desconeguda.

Tot i això, les primeres companyes de sensibilització comencen a donar els seus fruits i enguany ja s'han multiplicat per vuit les sol·licituds d'informació per ser família acollidora, tot i que el nombre de famílies que finalment han acabat fent el pas s'ha multiplicat per dos d'un any per l'altre.

"No tothom que s'inscriu per ser família acollidora és idoni i s'ha de mirar individualment cada família amb les necessitats de cada nen", ha explicat la consellera, Dolors Bassa, que malgrat tot veu amb bons ulls que la sensibilització sobre l'acolliment estigui, poc a poc, cada vegada més estès entre la població.

El 2016, la xifra de nens menors de 6 anys que necessitaven una llar estava fixada pel Departament en 100 infants i enguany ja s'ha reduït la xifra fins als 80. "Són nens amb molts condicionants afegits i cal buscar la família idònia", insisteix la consellera sobre les dificultats existents per creuar els perfils.