La cimera que aplega Govern i partits favorables al referèndum ha començat quan passaven setze minuts de les 17 hores a la sala Torres Garcia del Palau de la Generalitat. La trobada està marcada per l'absència de Catalunya en Comú i té com a objectiu analitzar l'escenari polític després del rebuig formal del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a negociar un referèndum. No està previst que en la reunió s'acordi la data i la pregunta del referèndum, i l'executiu català situa l'anunci en un termini màxim de 15 dies. Per part del Govern hi assisteixen el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el vicepresident, Oriol Junqueras; la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté; i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva. Pel que fa als partits hi són presents representants del PDeCAT, ERC, JxSí, CUP, Podem Catalunya, Demòcrates i MES.

A la taula de la cimera que presideix Puigdemont, el vicepresident i dos consellers més, hi són presents la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal; la secretària general d'ERC, Marta Rovira; els diputats de JxSí, Jordi Turull i Lluís Llach; la portaveu de la CUP, Anna Gabriel, la membre del secretariat nacional de la CUP, Natàlia Sánchez; el secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin; el portaveu de Demòcrates, Antoni Castellà; i el president de MES, Alfons Palacios.

El líder de Catalunya En Comú, Xavier Domènech, ha refermat aquest dilluns la negativa a assistir a la trobada perquè creu que s'hauria de debatre sobre el nou escenari polític en el marc del Pacte Nacional pel Referèndum. "Que els partits de govern facin una reunió em sembla bé però no volem participar d'una substitució, que no voldríem; creiem que el que toca i el més urgent és el Pacte Nacional pel Referèndum", ha insistit.

Per la seva banda, tant el PDeCAT com ERC han fer crides a l'espai dels comuns perquè no es despengin del front favorable al referèndum. La secretària general dels republicans, Marta Rovira, ha demanat al Govern que obri o creï "els espais necessaris perquè tothom se senti còmode". Mentre que, per la seva banda, la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha instat Catalunya en Comú a assistir a la cimera del Palau de la Generalitat per defensar-hi la seva posició de convocar una reunió del Pacte Nacional pel Referèndum.

Podem es desmarca dels comuns

Sí que assisteix a la cimera el secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin. La seva formació està fent una consulta interna per fixar posició sobre un referèndum unilateral i la direcció del partit ja s'ha posicionat a favor de participar d'un referèndum no pactat sense donar-li caràcter vinculant. La formació de Fachin entén que la cimera és "la primera ocasió" de veure com es planteja el referèndum.

Soraya s'avança

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha convocat aquest dilluns d'urgència per valorar, abans que es produeixi, la cimera d'aquesta tarda. Santamaría ho veu com una "tàctica electoral" de Puigdemont, que assegura que està més pendent de les enquestes de cara a unes eventuals eleccions. A més, també ha acusat el president de la Generalitat de buscar la reacció del govern espanyol per "alimentar el victimisme". Aquest matí, s'ha produït la primera trucada telefònica entre Rajoy i el reescollit secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en què tots dos han refermat la seva posició contaria a un referèndum.

La reunió del Palau de la Generalitat també se celebra després que aquest dissabte les entitats sobiranistes celebressin una reunió extraordinària per reclamar al Govern que fixi ja data i pregunta del referèndum. Una crida a la què també s'hi ha sumat avui ERC i el PDeCAT.