La conferència que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Raül Romeva van oferir ahir a Madrid va omplirt totalment l'auditori de l'Ajuntament de Madrid on va tenir lloc, amb prop de 300 assistents, entre els quals hi havia representants d'una quinzena d'ambaixades, dels sindicats i de la patronal, del món de la universitat i portaveus de diverses forces, entre els quals va destacar la presència del líder de Podem, Pablo Iglesias, així com el secretari general de la UGT, Josep Maria Álvarez.

No hi van assistir representants del PP, PSOE o Cs. La conferència -així com la reunió de Puigdemont, Junqueras i Romeva amb l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena- va despertatr l'interès dels mitjans, que hi van enviar una cinquantena de periodistes.

Entre la llista d'assistents de les ambaixades amb seu a Madrid hi havia representants de Japó, Algèria, Eslovènia, Bèlgica, Itàlia, Paraguai, Txèquia, Argentina, Irlanda, Mèxic, Bolívia, Noruega, Suïssa, i Alemanya, així com l'ambaixadora de Bolívia, tot i que es van produir algunes baixes com la de l'ambaixador eslovè. A més dels portaveus d'ERC i PDeCAT al Congrés i al Senat -així com la majoria dels membres dels seus grups parlamentaris i una àmplia representació del Parlament de Catalunya- també van assistir a la conferència el portaveu del PNB, Aitor Esteban, així com el líder de Podem, Pablo Iglesias, i el portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, tots tres a primera filera de l'acte. També el secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachín. També representants dels agents socials, com el secretari general de la UGT, Josep María Álvarez, així com el president del sindicat de funcionaris CSI-F, Miguel Borra Izquierdo.

El màxim representant de la patronal va ser el vicepresident de la CEOE i exdiputat de CiU Josep Sánchez-Llibre.

Finalment, representants del món de la universitat, com el professor de la Complutense Ferri Durà, o el de la UNED Jaime Pastor, així com el catedràtic de Dret Constitucional Antoni Rovira Viñas. Per part del món empresarial, el president d'Endemol España, Jordi Bosch, i el director general de Relacions Institucionals de CEMEX, Galán Gil. També l'exdiputat socialista i representant de la Fundació La Caixa, Higini Clotas.

Reunió amb Iglesias

El líder de Podem, Pablo Iglesias, va dir ahir que a Catalunya hi ha d'haver un referèndum «legal, pactat i verificable» que garanteixi l'exercici del dret a decidir.

En un acte a l'Auditori Caja de Música CentroCentro, al Palau de Cibeles, en declaracions als mitjans al final de la conferència del president català, Carles Puigdemont, Iglesias va valorar com un element de «normalitat democràtica» que responsables de la Generalitat expliquin a Madrid la seva proposta. Iglesias va reconèixer que no hi ha acord a tot amb Catalunya, però el diàleg és preferible abans que el «xoc de trens». Prèviament el líder de Podem ja es va reunir amb Puigdemont.