EL PDeCAT sotmetrà a votació al Congrés el proper mes de juny una moció relativa al referèndum català i que serà conseqüència de la interpel·lació que dimecres els sobiranistes catalans dirigiran en el Ple a la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría. L'antiga Convergència (CDC) tenia intenció de debatre sobre aquest assumpte en la sessió de control al Govern de dimecres passat, si bé l'absència de la número dos de l'Executiu va portar a ajornar una setmana la seva discussió.

Així, dimecres que ve el PDeCAT buscarà que Sáenz de Santamaría es pronunciï sobre els resultats de l'anomenada «Operació Diàleg» que va activar fa sis mesos, per tal de tractar la «crisi de confiança» entre part de la societat catalana i el Govern. En el text de la interpel·lació, que signa el diputat gironí Jordi Xuclà, el PDeCAT certifica el «fracàs» d'aquesta operació i censura la «nul·la voluntat» del Gabinet Rajoy de dialogar sobre el referèndum i, segons el seu parer, «reiterat incompliment» de les sentències del Tribunal Constitucional en assumptes de repartiment competencial i de l'execució de diferents partides pressupostàries a la seva comunitat.

Després del debat d'aquesta interpel·lació, el PDeCAT registrarà una moció sobre aquesta qüestió que permetrà debatre sobre aquest tema a tots els grups parlamentaris i que se sotmetrà a votació al Ple del Congrés de mitjans de juny.

D'altra banda, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va apostar perquè la conferència d'avui a Madrid del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, -acompanyat del vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva- «actuï com una invitació al diàleg i al compromís democràtic». «També volem que serveixi com a antídot contra la intolerància que estan mostrant moltes persones», va continuar Munté, que va encapçalar la Festa Verdaguer a Folgueroles, la vila natal del poeta.

Segons la portaveu del Govern, l'acte Un referèndum per a Catalunya. Invitació a un acord democràtic vol «parlar del referèndum com a eina democràtica i d'aquest compromís a discutir i a debatre democràticament». Segons Munté, la conferència del Govern s'empara «en el dret que té tothom d'expressar-se lliurement».

Per la seva banda, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, va estendre la mà als comuns per tirar endavant un referèndum d'independència al qual s'oposa un «Estat hostil». Rovira va advocar per tenir «una interlocució» amb les forces d'esquerra per identificar les condicions que permetrien arribar a un acord sobre la convocatòria d'aquest referèndum, que el Govern de Junts pel Sí es proposa dur a terme la propera tardor.

«Si han de triar entre els que protegeixen el dret de vot dels ciutadans de Catalunya i els immobilistes, els que protegeixen l'establishment, els que protegeixen l'Estat oligopòlic, els que no ens deixen avançar..., hauran d'acabar estant al nostre costat», va afirmar la número dos d'ERC.

Rovira va demanar als comuns, això sí, que no posin «condicions impossibles» a la celebració del referèndum. «Hem d'intentar garantir per tots els mitjans que els ciutadans de Catalunya puguin votar per decidir, i jo crec que aquí ens trobarem», va dir.

El «filibusterisme» del Govern

Paral·lelament, la CUP considera que el Govern de l'Estat fa «filibusterisme» convidant Puigdemont a presentar el referèndum a les Corts espanyoles. Els anticapitalistes consideren que la voluntat de l'Executiu de Rajoy és «alentir el procés» i estan convençuts que «no té cap intenció de negociar una consulta acordada». La presidenta del Grup Parlamentari de la CUP, Mireia Boya, considera que l'Estat posa a l'esfera pública «un fals diàleg», però va assegurar que «no tenen cap ganes de fer el referèndum perquè suposaria trencar amb el règim del 78». Boya també va deixar clar que per a ells no hi ha «excuses o plans B» que justifiquin allargar el referèndum més enllà de setembre.

Finalment, el líder del PPC, Xavier García Albiol, va qualificar de «covard» el president de la Generalitat per no voler anar al Congrés dels Diputats a exposar el seu projecte independentista. «Els polítics valents defensen una idea i se la creuen, i l'han d'anar explicant al públic, encara que no sigui favorable a les teves tesis», va afirmar a Sant Feliu de Guíxols García Albiol, que cronsidera que Puigdemont «només se sent còmode parlant davant dels que l'aplaudeixen».