El Cercle d'Economia considera que la corrupció és «la més gran de les amenaces» de la democràcia i la recuperació econòmica a Espanya, pel que demana que l'agenda pública incorpori el debat sobre les causes d'aquesta problemàtica i les possibles actuacions per evitar nous episodis en un futur.

«La corrupció, a més de deteriorar la democràcia, impacta molt negativament en l'economia», assegura aquest lobby empresarial en la seva última nota d'opinió, titulada «Societat, política i economia en temps d'incertesa», que emmarcarà la XXXIII Reunió del Cercle, que se celebrarà del 25 al 27 de maig a Sitges.

El president de l'entitat, Juan José Brugera, va explicar que la corrupció és una de les principals assignatures pendents que té Espanya, que, amb tot, marxa bé econòmicament i es troba en condicions de recuperar protagonisme a Europa. L'altre gran repte que té el país, va afegir el president del Cercle, és solucionar el conflicte polític obert entre Espanya i Catalunya per la independència.

En aquest sentit, el directiu va urgir una vegada més els dos governs a reprendre el diàleg i buscar una solució negociada dins del marc legal vigent.

Precisament, el president del Govern, Mariano Rajoy, i el de la Generalitat, Carles Puigdemont, assistiran a les jornades de Sitges, encara que no coincidiran, ja que el cap de l'Executiu clausurarà la trobada dissabte dia 27, mentre que el mandatari català l'inaugurarà dijous 25.

La presència de Rajoy i Puigdemont a Sitges es produirà en un moment polític especialment rellevant, ja que les jornades tindran lloc tan sols tres dies després que el president català doni a l'Ajuntament de Madrid una conferència a favor del referèndum català i llanci una última oferta al Govern per aconseguir una consulta acordada.

Reunió a Sitges

La Reunió de Sitges comptarà a més amb la presència del ministre d'Economia, Luis de Guindos, i el vicepresident i conseller d'Economia de la Generalitat, Oriol Junqueras, així com amb una nodrida representació d'empresaris i directius de grans companyies, com Dimas Gimeno (El Corte Inglés), Jordi Gual (CaixaBank), Francisco J. Riberas (Gestamp), José Manuel González-Páramo (BBVA) o Paul Polman (Unilever).

Aquest any el Cercle tindrà un programa menys polític i no comptarà, com venia sent habitual en les últimes edicions, amb cap representant del PSOE, que aquest cap de setmana elegirà el seu nou líder.