El Parlament va aprovar ahir, amb el suport de Junts pel Sí (JxSí) i Catalunya Sí que es Pot, una moció que insta el Govern a posar en marxa les «iniciatives oportunes» per disposar de «l'assessorament, reconeixement i aval» de la Comissió de Venècia a la convocatòria d'un referèndum.

La moció, presentada per Catalunya Sí que es Pot i acordada amb JxSí -la CUP es va abstenir-, crida a buscar el reconeixement internacional al referèndum i interpel-lar la Comissió de Venècia sobre les condicions que hauria de complir la cita, d'acord amb el codi de bones pràctiques d'aquest organisme del Consell d'Europa.

Així, el Parlament insta el Govern a sol·licitar a la Comissió de Venècia que concreti quines condicions ha de reunir la pregunta del referèndum, quins són els criteris perquè tingui validesa, quines són les condicions que ha de seguir la campanya, quines característiques ha de complir el cens electoral o quins són els requisits d'imparcialitat i independència que ha de tenir l'òrgan que l'organitza, entre d'altres qüestions.

Malgrat que la moció representa un punt de trobada entre JxSí i els comuns, en realitat subjau una discrepància sobre si és imprescindible disposar del vistiplau de la Comissió de Venècia abans de procedir a convocar el referèndum previst pel Govern.

Durant la seva defensa de la moció, el portaveu parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, va subratllar que l'objectiu d'aquesta iniciativa és buscar el «reconeixement previ» de la Comissió de Venècia.

En canvi, des de JxSí s'argumenta que, si aquest aval no arriba dins dels terminis previstos pel Govern per a la celebració del referèndum, la convocatòria no ha de quedar bloquejada.

La moció, en aquest sentit, es limita a recordar que el Parlament va aprovar una resolució en el Debat de Política General del 2016 que instava a celebrar un referèndum que busqués «el reconeixement previ de la Unió Europea i de la comunitat internacional», aprovada amb els vots de Catalunya Sí que es Pot i JxSí.

Encara que la CUP va defensar algun punt de la moció més genèric, es va abstenir en l'apartat referent a la Comissió de Venècia perquè, segons el diputat Benet Salellas, el reconeixement internacional «no pot ser ni un requisit ni una obligació».

A més dels requisits citats anteriorment, la moció emplaça també el Govern a recollir informació sobre el «termini previ mínim» entre l'aprovació de la normativa reguladora del referèndum, és a dir, la futura llei de transitorietat jurídica, i la data de celebració del referèndum, així com la naturalesa i tipologia d'aquesta norma que ha de proporcionar-li «cobertura legal».

Per altra banda, el dramaturg Albert Boadella secundarà avui l'acte del PP per demanar a l'alcaldessa Manuela Carmena que no doni cobertura institucional al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, un esdeveniment al qual també aniran les populars Andrea Levy i Alicia Sánchez Camacho. Així ho va explicar a Efe el portaveu del PP a l'Ajuntament de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, que va remarcar que el consistori madrileny «no pot donar cobertura al desafiament independentista».