El ministeri d´Educació ha encarregat a l´Alta Inspecció un ´´informe detallat´´ del contingut dels llibres de text a Catalunya. Així ho ha explicat aquest dijous, el secretari d´Estat d´Educació, Marcial Marín. Marín ha explicat que l´informe ha de servir per comprovar si es vulnera la normativa vigent i el currículum. La petició s´ha fet per la via d´urgència i per tant, el ministeri confia en tenir els resultats els propers dies. Si fos així, Marín no ha descartat presentar un requeriment judicial. La mesura s´ha pres arran de la denúncia del sindicat català AMES que assegurava ´´adoctrinament ideològic partidista´ analitzant el contingut dels de Coneixement del medi, de 7 editorials diferents.

El sindicat Acció per a la Millora de l'Ensenyament Secundari (AMES) ha elaborat una comparativa amb els continguts dels llibres de text de 7 editorials catalanes, de la matèria Coneixement del medi, de 5è i 6è de Primària i conclou que en molts dels temes s´enalteixen ´´en excés´´ les diferències entre els ciutadans catalans i els de la resta de l´estat espanyol, i en canvi, es redueix o s´ignora el que els uneix. Els autors dels informes consideren que la història es presenta com un constant enfrontament entre Catalunya i Espanya, on sempre s´ha actuat ´´coartant´´ les llibertats, els costums, les tradicions i la llengua pròpia de Catalunya.

Des d´AMES, es defensa que els plantejaments provoquen ´´sentiments diferents´´ en gran part dels alumnes que estudien a Catalunya, als que estudien a la resta de l´estat i utilitzen altres llibres. L´estudi també creu que la falta de referències a les institucions, entitats i normes compartides com poden ser la monarquia, la constitució, el govern espanyol) afavoreixen que els alumnes catalans no adquireixin ´´la identitat espanyola´´, és a dir, ´´que no sentin espanyols, sinó catalans´´.

Segons AMES, el ministeri d´Educació no té prou mecanismes per controlar ´´que només s´ensenyi el que està establert per la Constitució´´ i les lleis generals d´educació i no altres coses, i aquesta manca de control propicia, segons el sindicat, que ´´algunes comunitats autònomes´´ desitgin independitzar-se. Des del sindicat s´aposta per les avaluacions externes al final de la Primària i al final de l´ESO, iguals a totes les comunitats autònomes i dependents del ministeri, com l´única solució.