El ple del Parlament ha aprovat amb l'abstenció dels diputats del PDeCAT instar el Govern a acusar CDC en el 'cas Palau'. Això és el que demanaven dues resolucions presentades per CUP i CSQP, que han estat admeses a tràmit aquest dimecres al matí i han entrat a l'ordre del dia dseprés que ho aprovés el ple per unanimitat. D'aquesta manera, JxSí ha votat de manera diferencia ja que els diputats d'ERC, Demòcrates, MÉS i alguns independents han votat a favor, mentre que els del PDeCAT s'han abstingut. D'altra banda, els independents de la coalició Josep Maria Forné i Germà Bel hi han votat en contra, com també ho ha fet però per error el diputat Jordi Munell en el cas de la resolució de la CUP. Aquesta divisió s'ha fet visible en el posicionament dels grups, on per part de JxSí han parlat tres diputats per fixar posicionament.

La proposta de resolució de la CUP insta a modificar la posició dins del Consorci del Palau de la Música per tal que es modifiqui l'escrit de conclusions definitives per tal d'exercir l'acusació contra CDC en termes similars als continguts en l'escrit d'acusació de la fiscalia i de l'acusació popular exercida pels veïns. També reclamen la suspensió de la sessió o sessions del judici oral per tal que sigui possible durt a terme la reunió el Consroci que ha de permetre la modficiació processal.

De la seva banda, la proposta de CSQP demana al Parlament que insti iniciar de manera immediata gestions per tal que el Consorci actuï com a acusació particular davant CDC "en tant que presumpte beneficiària del desviament de fons del Palau" i per això demanen també que es torni a convocar el Comitè Executiu del Consorci perquè la Generalitat pugui canviar la seva orientació de vot.

La proposta de la CUP ha estat aprovada amb els vots favorables dels diputats d'ERC, C's, PSC, CSQP, PPC i CUP; l'abstenció dels diputats del PDeCAT i els vots en contra dels diputats de JxSí Germà Bel, Josep Maria Forné -independents- i Jordi Munell, que hi ha votat en contra per error. La proposta de CSQP ha rebut els mateixos vots a favor i abstencions, però amb només els dos vots en contra de Bel i Forn.

En la defensa dels textos, el diputat de la CUP Benet Salellas s'ha mostrat "fart" de la impunitat i ha demanat al Govern la "maduresa" que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, els havia reclamat anteriorment a ells per tal que "posin llums i taquígrafs i que no es tapin amb criteris jurídics". El diputat ha afirmat que estan davant d'una qüestió política i no jurídica i ha criticat que el canvi de criteri en l'estratègia es va produir quan CiU va guanyar les eleccions del 2011 i va entrar al Govern, com també han fet altres grups de l'oposició.

Ha afegit que el que demanen és una conducta "exemplar" de la Generalitat votant a favor d'aquesta acusació i ha rebutjat les "lectures partidistes". Salellas ha lamentat que "hi ha qui ha confós el partit amb el país i els negocis" i ha considerat "imprescindible" trencar aquesta equació.

El portaveu de CSQP, Lluís Rabell, també ha apuntat que l'estratègia seguida fins llavors per la Generalitat d'acusar CDC en el 'cas Palau' es va modificar quan CiU va assolir els governs de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona. Rabell ha assegurat que la decisió no és jurídica sinó "altament política" i ha alertat que "posa en perill" la possibilitat de rescabalar els recursos presumptament desviats. Per això, ha acusat el Govern d'"abandonar" la responsabilitat de vetllar pels interessos públics i que ho fa per "protegir" i "amagar sota la catifa" la responsabilitat de CDC. Per últim, ha ironitzat que l'oposició "tenaç" que semblava que oposaria ERC ha estat "heroica però curta".

La presidenta del grup parlamentari de C's, Inés Arrimadas, ha dit que el Govern té l'"obligació moral i política" per lluitar contra la corrupció i ha considerat que "no té caps ni peus" dir que s'ha d'esperar a la sentència. Ha afegit, com han indicat altres grups, que també hi ha una obligació "parlamentària" ja que ha recordat que el Parlament ja es va posicionar a favor que la Generalitat es personi i presenti acusació particular en aquells casos en que hi ha hagut un prejudici econòmic que l'afecti. Arrimadas ha criticat també l'actitud d'ERC, de qui ha dit que acabarien votant a favor "perquè no tenen més remei".

Per part del PSC, el diputat Jordi Terrades ha assegurat que estan "sorpresos i bocabadats" per la decisió de Govern de no modificar el seu vot en el si del Consorci per acusar CDC i ha apuntat a les diferències internes en el Govern. Ha rebatut les paraules del conseller de Cultura, Santi Vila, que rebutjava abonar-se a la teoria de "delinqüents confessos", afirmant que també se'ls creuen i que no només són ells els que diuen que es va produir el desviament i es van cobrar comissions sinó que així també ho apunta la instrucció i la fiscalia. El socialista ha criticat també la postura del govern espanyo en no presentar-se a la reunió del passast divendres.

Des del PPC, el seu portaveu parlamentari, Alejandro Fernández, ha reclamat que la votació no serveixi per "maquillar" que ERC aquest dimarts "es va empassar" la posició del Govern, ni tampoc per "maquillar el record de la genuflexió" de l'exdiputat cupaire David Fernández a Jordi Pujol ni "el paperot per tapar les vergonyes" de la comissió d'investigació del 'cas Vidal'. "Per molt que ara es facin els indignats, porten tota la legislatura legitimant i donant respiració assistida a alguns Millets de la política catalana", ha etzibat el diputat popular especialment a la CUP.

El darrer grup en intervenir ha estat el de JxSí, que ha dividit el temps amb tres intervencions. La primera, de l'independent Germà Bel, que ha defensat que no s'haurien de votar les dues resolucions. Creu que el diagnòstic de la CUP i de CSQP a les resolucions és "erroni" perquè entén que qui s'hauria de personar és el Govern i no el Consorci i que s'hauria de rescabalar els ciutadans i no el Palau.

El republicà Gerard Gómez del Moral ha defensat que ERC hi ha votat a favor per "lleialtat amb el Govern i la tasca impulsada, per coherència amb el Parlament" amb les mesures a la comissió de lluita contra la corrupció i també "per trajectòria". En aquest sentit, i en una picabaralla amb Inés Arrimadas, ha assegurat que Esquerra no té "ni un sol cas de corrupció" en la història del partit, que es van oposar a la construcció de l'hotel del Palau al seu moment i que van demanar al Congrés acabar amb les donacions anònimes a formacions polítiques.

El seu torn, Albert Batet (PDeCAT) ha assegurat que Millet i Montull han confessat l'espoli del Palau -"ho condemnem"- i ha afegit que "a proposta de la fiscalia han pactat canviar la seva versió inicial amb una rebaixa de pena a canvi d'acusar un partit polític". "Aquests són els fets", ha advertit assegurant que "tant corrupció és espoliar com voler creure el que no és rebaixant penes de presó per fer veure que les coses no són com són". Per això ha defensat una abstenció dels seus diputats: "per no fer seguidisme de la fiscalia". En aquest context, ha assegurat creure més la fundació del Palau i el Govern que el ministeri públic.