El Fiscal General de l´Estat, José Manuel Maza, ha ordenat al Fiscal Superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, que presenti una querella pels delictes de prevaricació, desobediència i malversació a la Sala Civil i Penal del TSJC contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, el secretari general de la conselleria de Governació, Francesc Esteve, "i contra els qui durant la instrucció resultin igualment responsables".

Segons una nota que ha fet pública la Fiscalia General de l´Estat, la querella és fruit de la publicació de l´acord marc per al subministrament d´urnes al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el passat 9 de maig que situa com a entitat adjudicatària el departament de Governació. El Fiscal argumenta que l´impuls dels tràmits per a la compra de les urnes vulnera les resolucions del Tribunal Constitucional i s´erigeix com una "pura via de fet" per dur a terme el referèndum.

Maza assegura que l´actuació de la consellera Borràs i de Francesc Esteve "suposa la posada en marxa dels tràmits per dur a terme la convocatòria d´un referèndum vinculant secessionista contrari als mandats expressos del Tribunal Constitucional".

Segons el Fiscal General de l´Estat, la publicació de l´acord marc per a la compra d´urnes suposa "donar impuls al procés constituent preordenat a la Resolució 1/XI" del Parlament de Catalunya, que és "d´impossible encaix a l´àmbit competencial del Parlament i del govern de Catalunya".

Apunta a més que l´acord no té encaix en "l´ordenació territorial de l´Estat i en els procediments establerts de reforma constitucional i estatutària", i per tant suposa "una pura via de fet".