La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la secretària primera de la Mesa, Anna Simó, han afirmat que no tenen por i que no contemplen la inhabilitació. D'aquesta manera s'han expressat en una entrevista a Rac 1 el dia després que hagin declarat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per haver permès la votació del referèndum unilateral en el marc del debat de política general. D'altra banda, després que avui el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) hagi publicat el primer pas del Govern per comprar les 8.000 urnes del referèndum, Forcadell ha qualificat de "terrible" que el govern espanyol vulgui "perseguir" les empreses disposades a proveir-les i s'ha preguntat: "Un Govern no pot comprar urnes?".

Forcadell ha explicat que el tracte que va rebre durant la seva declaració va ser "correcte" i ha defensat que haguessin comès una il·legalitat si no haguessin actuat de la manera que ho van fer, permetent el debat i votació de les propostes de resolució presentades pels diferents grups parlamentaris al debat de política general del passat octubre.

Preguntada per si és humiliant que se citi a declarar la presidenta del Parlament, Forcadell ha respost que no sap si és humiliant però sí que és "molt trist" i demostra la "falta de qualitat democràtica" de l'estat espanyol que, segons ha apuntat, intenta resoldre judicialment un problema polític.

"La inhabilitació de veritat que no la contemplem perquè hem estat fent el que havíem de fer, sinó haguéssim fet una cos il·legal", ha insistit Forcadell. La presidenta del Parlament ha assegurat que no entén com es podria inhabilitar algú per fer la seva feina i ha recordat que la feina d'un parlament és debatre i votar sobre les temes que interessen als ciutadans amb el respecte als drets humans com a "únic límit". "Si qualsevol ciutadà pot parlar a qualsevol lloc del referèndum, com no podem parlar-ne al Parlament?", s'ha preguntat.

En aquest context, Forcadell ha defensat que els membres de la Mesa continuaran actuant com han fet fins ara "complint el reglament del Parlament i afavorint el dret d'iniciativa i la llibertat d'expressió". I preguntada explícitament sobre quina actitud tindrà la Mesa quan s'hagin de tramitar les lleis de desconnexió, Forcadell ha respost que s'actuarà "com s'ha fet sempre".

Per la seva banda, la secretària primera de la Mesa, Anna Simó, ha admès que el que està passant "no és gens agradable" i ha considerat que la missió d'aquests dies és explicar a tothom que es tracta d'una situació "estranya i anòmala". Segons Simó, amb la querella que afecta Forcadell i quatre membres de la Mesa, l'advocat de l'estat pretén crear "un marc mental de desobediència continuada" i ha defensat que aquesta premissa no és certa.

"Un Govern no pot comprar urnes?"

En referència a l'actitud del govern espanyol que ha avisat que la fiscalia actuarà quan es concreti la compra d'urnes per al referèndum, Forcadell ha posat l'accent en la imatge internacional de l'Estat. "L'Estat diu que perseguirà les empreses, això com pot sonar a l'Europa democràtica? És terrible", ha defensat per després defensar que Catalunya és lliure de comprar el que vulgui.

Tolerància zero amb la corrupció

En referència a les últimes notícies sobre la família Pujol Ferrusola que apunten que van obtenir 70 MEUR de beneficis no justificats als comptes d'Andorra, Forcadell ha reivindicat que s'ha de tenir "tolerància zero" amb la corrupció "per fer net d'una vegada". Així mateix, ha separat aquests casos del procés que viu Catalunya assegurant que coincideixen en el temps però que no tenen res a veure una cosa i l'altra.

Sobre aquesta qüestió, Simó ha defensat que els pilars de la república no es poden fer sobre un "bassal de porqueria" i, en aquest sentit, ha assegurat que el nou estat haurà de ser "ultra exigent" per preservar la bona política de les males pràctiques.