La Fiscalia General de l´Estat està preparant querella que presentarà en el moment en què el govern de la Generalitat liciti la compra de les urnes que han de servir per fer el referèndum, segons han informat a l´ACN fonts pròximes al Fiscal General de l´Estat, José Manuel Maza. De moment la Fiscalia no fa públics els destinataris de la querella ni els delictes pels que la presentarà, però fonts d´aquest departament apunten que es farà efectiva un cop la Generalitat faci el pas de la licitació, moment en què es produirà un fet jurídic que es pot impugnar. Segons aquestes fonts, la Fiscalia prepara la querella davant els "reiterats anuncis per part del Govern" de la Generalitat de la celebració de la consulta i dels preparatius per a dur-la a terme. Actua després que aquest dimarts el Govern hagi publicat al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) l´acord marc per a la compra de les prop de 8.000 urnes que caldran per fer el referèndum.

"No ens queda altre remei" que preparar la querella, apunten fonts de la Fiscalia General de l´Estat, que asseguren que els anuncis de la Generalitat sobre la celebració de la consulta i dels preparatius per dur-la a terme avancen ja el que podria ser un incompliment de les sentències del Tribunal Constitucional sobre aquesta qüestió.

L´anunci de la Fiscalia va en la línia del que ja va anunciar el passat divendres a la roda de premsa posterior al consell de ministres el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, quan va apuntar que la Fiscalia "intervindrà" quan es facin passos efectius per dur a terme el referèndum contrari, va apuntar, a les resolucions del TC.

La querella es dirigirà contra la compra d´urnes en el moment en que es faci efectiva la licitació. Aquest dimarts el DOGC ha fet públic un acord marc per a la compra d´urnes per al referèndum amb un pressupost de 184.000 euros. A partir d´ara, les empreses que liciti per elaborar-les disposen de quinze dues per presentar les seves ofertes.

Segons fonts de la Fiscalia, la querella es presentarà quan es produeixi aquesta licitació i hi hagi un fet jurídic impugnable als tribunals. Amb tot, la Generalitat defensa que tan l´acord publicat aquest dimarts com la licitació de la compra són perfectament legals perquè la Generalitat té competències per organitzar processos electorals.