La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha defensat que "parlar, debatre i votar no és un delicte". Després de declarar davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per haver permès la votació del referèndum unilateral en el marc del debat de política general, Forcadell ha avisat que la Mesa no es doblegarà davant els que volem "coartar" un parlament democràtic. A més, ha acusat l'alt tribunal de "lesionar" la inviolabilitat parlamentària quan té l'obligació de garantir-la. Per la seva banda, la secretària primera de la Mesa, Anna Simó, que també ha declarat aquest dilluns per la mateixa causa, ha avisat que "cap tribunal impedirà que al Parlament es parli d'allò que interessa al carrer".

Després de declarar davant el TSJC, Forcadell i Simó han volgut comparèixer al Parlament per explicar el seu punt de vista. La presidenta del Parlament ha assegurat que han acudit al tribunal "amb el cap ben alt" i amb "la tranquil·litat" d'haver actuat sempre bé. Això, però, creu que "no amaga l'anomalia que suposa que cinc membres de la Mesa estiguin sent investigats". "La jornada d'avi no s'hauria d'haver produït mai. La persecució del debat parlamentari per la via penal és extrema. I no permetrem que es normalitzi una excepció parlamentària on els poders de l'Estat pretenen dir-nos de què podem parlar i de què no, i que la Mesa del Parlament els faci la feina bruta convertint-nos en un TC en miniatura", s'ha queixat, tot avisant que això "no passarà" perquè la Mesa "ni censurarà ni s'autocensurarà".

I és que per a Forcadell, el debat que qüestiona el procediment judicial que els està portant davant el TSJC va ser completament lícit i adequat a llei. "Debatre no és delicte, parlar no és delicte i votar no es un delicte. No ens doblegarem a la voluntat censora dels que volen coartar el debat parlamentari. Volem que el debat continuï sent un pilar fonamental", ha sentenciat Forcadell.

En aquest sentit, la presidenta ha explicat que a la seva declaració ha mantingut que el procediment judicial "vulnera la inviolabilitat parlamentaria que empara els diputats, que garanteix la separació de poders i que garanteix la feina i els drets dels diputats". Aquesta inviolabilitat, que ve atorgada per l'Estatut, el reglament del Parlament i és condició habitual de qualsevol cambra democràtica del món, és un dels arguments que lliguen la defensa dels membres de la Mesa. I és per això que Forcadell creu que "correspon al tribunal garantir la inviolabilitat en lloc de lesionar-la, quan té l'obligació de garantir-la". "Jo tinc el deure de protegir els drets de diputats i els tribunals estan obligats a garantir la inviolabilitat dels diputats, perquè pugin actuar lliures d'ingerències", ha afegit.

Així, Forcadell ha recordat que durant el debat de política general que va acollir la votació de la resolució sobre el referèndum que els ha portat al TSJC, "el president va parlar de referèndum i els diferents grups també". "Com no havia de ser lícit que la proposta de resolució parles també de referèndum?", s'ha preguntat.

Amb la intenció de donar un punt positiu al fet de ser cridats a declarar, Forcadell ha remarcat que si han estat citats al TSJC és perquè la Mesa "no s'ha doblegat a la censura que pretenen imposar -des de l'Estat- perquè son incapaços d'afrontar políticament problemes polítics". "Si som aquí és perquè hem garantit la llibertat d'expressió i ho continuarem fent. Si és el preu que hem de pagar perquè el Parlament segueixi sent un espai lliure d'ingerències, el pagarem gustosament, perquè està en joc la democràcia, l'essència del parlamentarisme, la llibertat dels diputats", ha afegit.

Per la seva part, Simó ha defensat també la necessitat que el tribunal garanteixi la inviolabilitat parlamentària per "preservar els drets fonamentals dels diputats". "És una garantia, no un privilegi", ha dit. A més, la secretària primera ha considerat que el procés judicial també està atemptant contra la separació de poders a l'Estat espanyol. "La separació de poders és la garantia de l'exercici democràtic, i serveix per evitar precisament el que està succeint actualment al Parlament, per evitar ingerències i coaccions i garantir la llibertat dels diputats", ha dit Simó, que ha comentat que, al seu criteri, impedir el debat i tramitació de la proposta de resolució sobre el referèndum hauria suposat "coartat el dret d'iniciativa dels diputats, i hauria estat il·legal".

Per a Simó, la funció de la Mesa és "garantir el dret irrenunciable de la llibertat d'expressió, i això mereix especial protecció del Parlament". I per això creu que tot el que va fer l'òrgan de govern de la cambra va estar "d'acord amb el reglament i amb l'objectiu d'afavorir el debat polític".

En aquest sentit, Simó ha retret que, contràriament a això, des de l'Estat hagin volgut que la Mesa "digui al president i als grups de què es podia parlar i de què no". "Això no ha passat i no passarà. Admetre unes propostes i no altres pel seu contingut polític, ataca frontalment l'essència del parlamentarisme, ataca les regles del joc parlamentari. Hi ha d'haver debat per a tothom. Cap tribunal impedirà que es parli del que interessa al carrer", ha sentenciat la secretària primera.

Per últim, Simó ha explicat que en la seva declaració ha volgut "detallar molt bé com funciona un debat de política general" com el que va acollir la polèmica votació de la resolució sobre el referèndum. "És un tot en sí mateix i no deriva de res anterior", ha dit, tot afegint que intentar vincular la resolució d'un debat de política general a decisions o debats anteriors no té sentit i no forma part del funcionament habitual al Parlament. És per això que ha considerat que apel·lar, com fa el tribunal, a un "incident d'execució -d'una decisió anterior del TC- és fer un ús absolutament impropi".