Jordi Pujol Ferrusola es va comparar en la seva declaració aquest dimarts davant del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata amb el personatge que interpretava José Sazatornil «Saza» a La escopeta nacional, de Berlanga, en relatar el seu fracàs en inversions amb les quals va intentar justificar enviaments de diners fora d'Espanya. Segons l'àudio de la seva declaració, al qual ha tingut accés Efe, es va retratar com el personatge de l'industrial català que anava «venent intèrfons» i «li estan donant llargues i llargues» i acaba «pagant la festa i la cacera», però ningú els hi compra. «Una mica com em passa a mi, és el mateix», va assegurar el primogènit de l'expresident català, equiparant-se al personatge que va encarnar en aquella pel·lícula de Luis García Berlanga el difunt José Sazatornil, si bé en la seva declaració no va aconseguir recordar el nom d'aquest actor català.

I és que, al llarg de la declaració que va prestar i que es va saldar amb el seu ingrés a la presó incondicional, aquest «dinamitzador econòmic», com ell mateix es va definir, va anar relatant els negocis en els quals va invertir fora d'Espanya i que, segons la seva versió, van resultar ruïnosos. D'aquesta manera va intentar justificar les sortides de diners dels seus comptes a països com Mèxic, Estats Units i l'Argentina i que la Policia ha xifrat en 30 milions d'euros.

«Mai parlàvem dels comptes»

Paral·lelament, el primogènit de l'expresident català, Jordi Pujol Ferrusola, va assegurar que no existien converses ni reunions entre els set germans sobre el seu patrimoni: «Mai parlàvem entre germans dels nostres comptes».