El fiscal va demanar presó incondicional per a Jordi Pujol Ferrusola davant el temor que les quantitats que ha evadit els últims anys no es puguin recuperar quan hi hagi sentència ferma, perquè durant la investigació judicial ha après a «descapitalitzar els diners».

Segons els àudios als quals va tenir accés Efe, així ho va plantejar el fiscal durant la vista de presó que es va celebrar després de la declaració que el primogènit dels Pujol va fer dimarts passat davant del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, qui finalment va acordar el seu ingrés a la presó per evitar la destrucció de proves i la comissió de nous delictes.

Aquests van ser els motius pels quals el representant del Ministeri Públic va demanar per primera vegada la privació de llibertat per a Jordi Pujol "Júnior", en donar per fet que maneja fons el control del qual és aliè a la justícia.

El fiscal va exposar davant del jutge que al llarg de la investigació s'ha pogut acreditar una «evolució» en l'actuació de Pujol, que ha passat de «les factures genèriques» als «préstecs ficticis».

És a dir, si presenta factures per qüestions «que insulten la intel·ligència mitjana» per incrementar aquests diners, a realitzar «préstecs ficticis» per desfer-se d'això, inclús a la seva pròpia filla.

D'acord amb els càlculs de la UDEF, els diners evadits per Pujol Ferrusola en negocis jurídics ficticis, donacions o préstecs no acreditats puja a 9,4 milions, altres 12,3 milions corresponen a inversions no repatriades i 8 milions més a plusvàlues latents no declarades. En total, 29,9 milions d'euros.

Part d'aquests diners van ser enviats a fons la ubicació dels quals es desconeix, va exposar el fiscal, qui va proposar la confiscació del seu telèfon, que ara està sent analitzat, per evitar transaccions per internet.

Segons el seu parer, l'anàlisi de la instrucció permet veure un canvi de mètode, una evolució en l'activitat criminal per descapitalitzar els diners «i evitar que quan hi hagi sentència ferma es puguin recuperar aquests diners».

És a dir, que al principi de la investigació entrava diners a Espanya sense justificació i ara el que passa és que surten aquests diners mitjançant préstecs ficticis a testaferros.

Va plantejar el representant d'Anticorrupció que ara se sap que, almenys des de 1992, Jordi Pujol fill va ser titular de comptes d'Andorra pels quals van circular fons en efectiu per damunt de 3.000 milions de pessetes, més 5 milions d'euros i altres quantitats en dòlars i marcs.

I ara ocorre que, sense acabar la instrucció, els saldos bloquejats «són insignificants, han disminuït considerablement», i fins i tot s'han modificat titularitats.»Per aquestes raons hem d'acabar la investigació, descobrir aquests fons i que no hi hagi més actius que no puguin tornar a Espanya», va defensar el fiscal davant del jutge.

Ingrés a Soto del Real

D'altra banda, «Júnior» va ser traslladat des de la presó de Zuera, a Saragossa, a la madrilenya de Soto del Real, segons informen fonts penitenciàries. El magistrat va acordar les entrades i escorcolls a la família Pujol als seus habitatges de Barcelona i la seva segona residència a Queralbs. Ahir mateix, l'expresident de la Generalitat va murmurar que estava «bastant bé» davant dels periodistes que feien guàrdia a casa seva.