Els pèrits de l'Agència Tributària van detallar ahir que l'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet es va repartir amb CDC comissions del 4% de la constructora Ferrovial, que segons els seus càlculs va pagar en total 6,6 milions a la formació entre el 2000 i el 2008 per l'adjudicació d'obra pública.

Els pèrits d'Hisenda que van analitzar el material confiscat al registre del Palau de la Música van exposar ahir davant el tribunal de l'Audiència de Barcelona que jutja el saqueig els documents en què es van basar per concloure que CDC es va lucrar a través del Palau de la Música, mitjançant comissions presumptament pagades per Ferrovial.

Arxius informàtics, llibretes d'anotacions de l'exdirectora financera del Palau Gemma Montull i documents emmagatzemats al llapis de memòria que aquesta va intentar treure ocult de l'edifici després del registre van portar els tècnics d'Hisenda a concloure que Millet i CDC es van repartir comissions del 4% de la constructora, a una proporció de l'1,5 i el 2,5%, respectivament.

3,7 milions en metàl·lic

Els pèrits basen les seves conclusions en cartes confiscades i en nombroses al·lusions trobades a les notes del Palau sobre adjudicacions públiques i pagaments de Ferrovial, vinculades amb els noms dels extresorers de CDC Carles Torrent i Daniel Osàcar, que segons Hisenda van cobrar presumptament 3,7 milions d'euros en metàl·lic de la constructora.

A més d'aquestes sumes en efectiu, els pèrits de l'Agència Tributària conclouen que Ferrovial va pagar suposadament uns altres 2,1 milions a CDC mitjançant facturació falsa emesa per empreses proveïdores de la formació que van carregar al Palau de la Música serveis prestats amb motiu de campanyes electorals del partit.

A aquests pagaments se sumen els altres 630.000 euros que, segons sosté la Fiscalia d'acord amb les conclusions d'Hisenda, Ferrovial va fer arribar a CDC emmascarats en donacions per convenis anuals de col·laboració entre el Palau i la fundació Trias Fargas, actual CatDem, per a la promoció de cultura catalana.

Els pèrits, que van comparar els patrocinis de Ferrovial al Palau de la Música amb les aportacions per mecenatge d'altres grans empreses, van concloure a més que les donacions de la constructora estaven inflades, perquè en realitat incloïen els pagaments destinats a CDC en concepte de comissions il·legals.

Cristóbal Martell, advocat d'un dels exdirectius de Ferrovial imputat, va intentar desmuntar les conclusions dels pèrits i va aconseguir que aquests admetessin que no van analitzar les contraprestacions rebudes per la constructora pel patrocini ni ho van comparar amb acords de mecenatge similars d'altres entitats culturals.

Part de la documentació que va utilitzar Hisenda per redactar el seu informe procedia del llapis de memòria que Montull va intentar treure ocult del Palau dies després del registre, cosa que va cridar l'atenció dels pèrits quan el van tenir a les seves mans perquè tots els documents que contenia estaven relacionats amb Ferrovial.

«Factures convergents»

Als ordinadors del Palau de la Música es van trobar d'altres documents que van resultar clau per a les conclusions d'Hisenda, alguns amb noms que per als pèrits van resultar sospitosos com «carlestorrent» o «factures convergents».

Entre la documentació que van analitzar, els tècnics s'han referit a una carta que Millet va enviar a l'exdirectiu de Ferrovial Pedro Buenaventura per anunciar-li l'adjudicació d'una obra a Sant Cugat (Vallès Occidental) i un altre en el qual es relacionava el preu de la concessió amb comissions del 4%.

També van al·ludir a un altre document amb anotacions sobre una obra adjudicada a Ferrovial, seguides d'uns càlculs amb percentatges del 2,5% i, en una columna adjunta, els comentaris: «pagat», «cobrat» i «liquidació Generalitat».

Un altre dels documents que els pèrits creuen clau són uns faxos que Millet va enviar el 2004 a Buenaventura per reclamar-li quantitats degudes, amb expressions com «no puc atendre els pagaments que tu ja coneixes i que m'estan reclamant» o «compromisos que tenim adquirits i que tu ja coneixes».

«Aquestes expressions ens van cridar l'atenció per la relació coneguda de Ferrovial és perquè va fer les obres d'ampliació del Palau entre els anys 2000 i 2003», va comentar un pèrit.

També van destacar els tècnics una carta que Fèlix Millet va remetre a Torrent, amb els comentaris: «Amic Carlos et faig arribar una proposta que està pendent d'adjudicació (...), fes el possible perquè estem en deute».