El jutge José de la Mata va decretar presó incondicional sense fiança per a Jordi Pujol Ferrusola primogènit de l'expresident català, perquè segueix mantenint estructures per ocultar i blanquejar diners fora d'Espanya i contactes amb familiars i amics per «armar coartades».

El magistrat de l'Audiència Nacional va adoptar aquesta decisió a petició dels fiscals anticorrupció Belén Suárez i Fernando Bermejo, l'Advocacia de l'Estat i l'acusació que exerceix Podem, que la van demanar per risc de destrucció de proves i reiteració delictiva i que De la mata considera «imprescindible» perquè no interfereixi en la investigació.

En el seu acte de presó el jutge li imputa els delictes de blanqueig, contra la Hisenda Pública i falsedat en document mercantil, i a més afegeix que estan «apareixent progressivament» indicis d'un delicte de pertinença a organització criminal.

Afirma que dels últims informes de la UDEF es desprèn que continua «mantenint contactes amb diferents persones, amics o membres de la seva família per orquestrar versions, armar coartades i aconseguir evitar l'aportació de mitjans de prova a la causa».

A més, «ha continuat realitzant tota mena d'activitats comptables, bancàries, contractuals i societàries, reconversió d'operacions, contractes de préstec i reconeixements de deutes» per ocultar els diners i posar-lo «fora de l'abast dels tribunals».

El primogènit dels Pujol, diu el jutge, manté així «la disponibilitat d'esquemes societaris nacionals i internacionals dissenyats amb l'específica finalitat de situar capitals fora de l'abast de la jurisdicció espanyola, així com la de blanquejar capitals fora d'Espanya i repatriar».

A això afegeix que segueix tenint «relacions directes i continues amb diferents testaferros i/o fiduciaris en altres països (Mèxic, Estats Units, Argentina i altres)» amb el que continua «la seva estratègia d'ocultació de fonts de prova i evidències, dificultant encara més la investigació».

Aquestes relacions van portar el jutge a requisar el mòbil hores abans de comunicar la seva decisió de enviar-li a presó per intentar evitar que pogués fer alguna operació d'aquest tipus.

Repartiment de rols

En l'acte, el jutge parla del patrimoni que els Pujol mantenien ocult a Andorra,el jutge parla del patrimoni que els Pujol mantenien ocult a Andorra que ell «va coordinar» sempre «en benefici de la família» i que els seus pares i els seus sis germans atribueixen a una herència del seu avi Florenci.

El jutge rebutja una vegada més aquest argument de l'herència perquè «no s'aporta cap element que permeti contrastar la veracitat d´aquesta versió», ni d'ell ni de «cap dels seus germans».

Creu al contrari que hi ha «indicis consistents» de «pautes comunes d'actuació, coordinació d'activitats, assignació de rols, distribució i repartiment de quantitats multimilionàries» entre els Pujol per gestionar aquestes quantitats de la suposada herència.

De la Mata li retreu a l'acte que encara ahir, «per primera vegada», va aclarir que l'entitat en què es va dipositar el llegat va ser Credit Andorrà, continua sense explicar altres detalls com els gestors bancaris que ho van manejar o els productes financers en els que es va invertir.

«L'estratègia defensiva és coincident i està òbviament orquestrada i coordinada amb la de tots els membres de la seva família», insisteix sobre els diners del Principat, que li va permetre obtenir un benefici «no justificat» de 5,5 milions de pessetes, 6, 6 milions d'euros, 11,1 milions de dòlars, 7,8 milions de marcs i 93.000 lliures.

Pujol Ferrusola va faltar més «clarament a la veritat» davant del jutge perquè va negar tenir comptes a Andorra en un primer moment, i després fins i tot va fer una «clara operació de blanqueig» amb el procediment judicial en marxa comprant una empresa a Panamà.

D'altra banda, destaca que el primogènit dels Pujol té diverses societats instrumentals que només feia servir per a «canalitzar capitals de presumpte origen criminal», amb les que va facturar més de 11 milions d'euros en concepte de labors d'assessorament a empreses el denominador comú és que licitaven amb el sector públic.

Operacions «il·lògiques»

No existeix en canvi «el més lleu indici» que justifiqui que aquests treballs d'assessorament es van fer i fins i tot hi ha «operacions il · lògiques» que nega la contrapart.

Pel que fa als entramats internacionals per blanquejar, el jutge detalla operacions amb testaferros amb comptes en altres països com Mèxic, Andorra, Estats Units, Paraguai, Argentina i Panamà.

La seva estratègia d'ocultació de capitals fora d'Espanya «s'ha prolongat fins al dia d'avui», va concloure sobre això.