Els Mossos d'Esquadra van detenir ahir nou homes en una operació contra el terrorisme gihadista a Barcelona, dels quals almenys tres estan vinculats amb els autors de l'atemptat a l'aeroport i el metro de Brussel·les el març del 2016, si bé no consta per ara que volguessin atemptar a Espanya.

En una àmplia operació, dirigida per l'Audiència Nacional i en la qual hi van participar més de 350 mossos, amb la col·laboració de la Policia Nacional i la Policia Federal Belga, els agents van arrestar nou persones (vuit d'origen marroquí i una espanyol) i van practicar una dotzena de registres, en els quals van intervenir tres armes de foc, diners en efectiu i drogues.

Segons van informar a Efe fonts pròximes al cas, els Mossos es van posar sobre la pista dels sospitosos fa vuit mesos, arran d'una denúncia ciutadana en la qual se'ls relacionava amb el tràfic de drogues i, estirant el fil, van comprovar que hi havia connexió entre alguns d'ells i els autors dels atemptats de Brussel·les del març del 2016, en què van morir 35 persones i més de 340 van quedar-ne ferides.

L'abundant documentació intervinguda en els registres haurà de servir ara per acreditar aquests contactes, que se centren especialment en la relació que van mantenir almenys tres dels arrestats amb Yassime Atar, empresonat a Bèlgica acusat de donar suport logístic als autors dels atemptats de Brussel·les, organitzats suposadament pel seu germà Ossama, encara desaparegut.

De fet, segons les fonts, Ossama Atar, considerat el cervell dels atemptats de Brussel·les, i al qual encara busca la policia belga, no figura entre els nou detinguts ahir, ni va ser localitzat.

En declaracions als periodistes, el conseller d'Interior, Jordi Jané, va indicar que en la investigació, dirigida pel titular del jutjat central d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, Eloy Velasco, es van trobar vincles entre alguns dels detinguts i els arrestats per l'atemptat de Brussel·les.

Per contra, Jané va precisar que fins al moment no s'han trobat indicis que els detinguts -sis a Barcelona ciutat, un a Masquefa, un a Cornellà i un altre a Terrassa pretenguessin atemptar a Espanya. La Guàrdia Civil ha detingut dos homes, un de nacionalitat espanyola i l'altre marroquí, en les localitats segovianes de l'Espinar i Los Àngeles de San Rafael, suposadament vinculats amb les activitats empresarials del presumpte jihadista d'origen egipci detingut dissabte.

Operació Apolo

En declaracions a TV3, el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, va detallar que en l'operació, denominada Apolo, s'investiga la «possible vinculació» de quatre dels detinguts amb els atemptats de Brussel·les, si bé posteriorment fonts pròximes al cas van puntualitzar a Efe que aquesta sospita recau sobre almenys tres dels arrestats.

T ots els detinguts, d'entre 30 i 40 anys, són de nacionalitat marroquina, a excepció d'un, que és espanyol, i feia gairebé dues dècades que estaven establerts a l'àrea metropolitana de Barcelona, si bé feien viatges freqüents al seu país d'origen, segons han precisat les fonts.

Segons Jané, els detinguts, que demà que ve compareixeran a l'Audiència Nacional, estan acusats en conjunt dels delictes de pertinença a organització terrorista, grup criminal relacionat amb el tràfic de drogues, tinença il·lícita d'armes, blanqueig de capitals i apropiació indeguda.

A més dels domicilis dels arrestats, els Mossos també van registrar a l'àrea de Barcelona el local d'una associació cannàbica i alguns agents de la policia catalana es van desplaçar al Marroc, on col·laboren amb la policia d'aquest país i la Policia Nacional en registres d'habitatges dels detinguts, després d'una comissió rogatòria sol·licitada per l'Audiència Nacional.

El jutge Velasco va obrir diligències després que la magistrada belga que instrueix la investigació per l'atemptat a l'aeroport i el metro de Brussel·les trobés vincles entre els presumptes responsables d'aquell atac i alguns dels ahirfonts pròximes al cas.

Els altres membres del grup estarien directament vinculats al tràfic de drogues, segons ha detallat Jané, que ha ressaltat que es tracta d'una organització amb «capacitat delictiva», com ho demostra el fet que en els registres s'han trobat drogues, una gran quantitat de diners en efectiu i armes.

Tràfic de drogues

De fet, la majoria dels detinguts tenen antecedents policials per delinqüència comuna i activitats de crim organitzat, la majoria vinculades al tràfic de drogues, segons les fonts.

Jané va indicar que la investigació es va iniciar fa vuit mesos, dirigida per la Comissaria General d'Informació de la policia catalana, a partir de la col·laboració ciutadana i en identificacions policials en controls de trànsit i en un esdeveniment de masses, en el qual un dels sospitosos rondava per la zona i es va comprovar que estava buscat internacionalment.