Jordi Cuixart, president d´Òmnium Cultural, ha considerat un acte "d´absolut cinisme" i un "intent d´humiliació de l´Estat espanyol" el fet que "desembarqui" a Catalunya per Sant Jordi i digui que ho fa per mostrar "total suport" a la llengua i la cultura catalanes. "Venir aquí i dir que valores la cultura catalana quan l´ataques sistemàticament per terra, mar i aire i atemptes contra la integritat i la cohesió de la llengua és un intent de colonització del que representa la llengua i la cultura catalanes", ha manifestat. Cuixart es refereix a la presència de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, a l´acte de suport a la candidatura de Sant Jordi com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco, que té lloc aquest divendres a la tarda a Barcelona.

El president d´Òmnium ha volgut recordar que aquest Estat que ara dona suport a la candidatura de Sant Jordi és el mateix que "no cessa en els seus atacs sistemàtics contra la llengua i la cultura del nostre país, la seva internacionalització i la cohesió social que defineixen la diada de Sant Jordi". "No és compatible dir que defenses una llengua i alhora voler espanyolitzar els infants catalans", ha sentenciat el president d´Òmnium.

"No és compatible fer bandera de la defensa de la cultura d´un país des d´un govern que ofega el sector cultural amb un IVA del 21%, o que retalla en un 44% les aportacions als equipaments culturals catalans en 5 anys", ha argumentat Cuixart. "Això és autèntica marginació pressupostària".

A més ha afegit que aquestes "retallades" ja no es poden "emmascarar" en el context estricte de crisi econòmica. "En els pressupostos generals de l´Estat d´aquest 2017, l´abisme pressupostari en les partides destinades als equipaments culturals de Catalunya i Madrid es manté". Així, mentre el MNAC rebrà dos milions d´euros i el MACBA en rebrà un, el Museu del Prado en té pressupostats 46 i el Reina Sofia 38.

Cuixart també ha volgut manifestar que si bé el govern espanyol defensa que la visita a Barcelona de Sáenz de Santamaria és per mostrar el seu respecte per la llengua catalana, "sembla oblidar que representa un govern que vol espanyolitzar els nens catalans, encara no permet l´ús del català al Congrés de Diputats i trenca la unitat lingüística distingint entre català i valencià al web del Ministeri de l´Interior, entre d´altres".

Finalment, el president d´Òmnium Cultural ha recordat que l´entitat dona ple suport a la declaració de la festa de Sant Jordi com a Patrimoni Immaterial Cultural de la UNESCO. "Volem un Estat propi per poder decidir nosaltres mateixos quins elements de la nostra cultura popular volem com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat", ha afirmat.