El coordinador d'organització del PDeCAT, David Bonvehí, ha defensat que s'ha d'anar "pas a pas" i que ara és moment de centrar-se en el referèndum que 72 diputats del Parlament van acordar en el marc de la qüestió de confiança al president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Bonvehí ha respost d'aquesta manera en una entrevista a 'La Xarxa' en ser preguntat per les declaracions del vicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, que ha apostat per una declaració d'independència si l'Estat impedeix el referèndum. Tot i així, el dirigent del PDeCAT ha assegurat que respecta les paraules de Junqueras i ha coincidit amb ell afirmant que el PDeCAt està "totalment d'acord" en ser fidel amb el programa electoral de JxSí, tot i remarcar que els passos que es fan s'han de basar en el que s'aprova al Parlament.

Bonvehí defensa que s'ha d'anar "pas a pas" i que a banda de basar-se en el programa electoral de JxSí, el procés ha de seguir el que va aprovant el Parlament, que és qui "marca els passos". "Els passos van ser que en la qüestió de confiança vam acordar 72 diputats de fer un referèndum per fer la independència. Ens hauríem de centrar aquí", ha afegit el coordinador d'organització del partit.

Tot i així, Bonvehí ha assegurat que respecta "totalment" les declaracions de Junqueras en què va apostar per una declaració d'independència en cas que l'Estat impedeixi el referèndum. A més el vicepresident va recordar que el programa electoral de JxSí preveu la declaració d'independència, encara que no la situa com a pla B d'un referèndum.

Bonvehí ha assegurat que el PDeCAT està "totalment d'acord" en ser fidels al programa electoral però també ha recordat que posteriorment el Parlament ha anat aprovant els passos a seguir en el procés.

L'afer de la gravació no ha d'afectar el govern de Manresa

Bonvehí espera que la polèmica per la gravació no afecti el govern municipal de Manresa, després que l'alcalde, Valentí Junyent, hagi fet fora la primera tinent d'alcalde, la republicana Mireia Estafanell, a qui el PDeCAT acusa d'haver gravat la conversa. "L'únic que m'agradaria és que al govern de Manresa no li afectés i que pugui continuar. Si signifiqués que perjudicaria la ciutat encara em sentiria més malament", ha admès. Tot i així, comparteix la decisió de Junyent d'apartar Estafanell i ha argumentat que "el més normal" que pot fer un alcalde és treure les competències quan perd la confiança en una regidora.

"El que està fora de tot lloc és que ERC digui que això posa en perill el govern, no hauríem de posar en perill el govern de la ciutat i la bona feina que fa", ha insistit.

Segons Bonvehí, tant el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com el president del PDeCAT, Artur Mas, estaven d'acord amb la seva decisió inicial de portar la gravació a la fiscalia, tot i que després ha canviat d'opinió.

També ha explicat que al llarg d'aquesta setmana demanarà personalment als diputats d'ERC al Parlament que s'assumeixin responsabilitats "per preservar la relació humana". No ha concretat quin tipus de responsabilitats reclama i s'ha limitat a dir que l'únic que demana és que la persona que va gravar la conversa ho reconegui i "assumeixi les responsabilitats".