El vicepresident de la Generalitat i líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha insinuat aquest dimarts que l'Estat espanyol pot estar darrere de la gravació que va enregistrar el coordinador institucional del PDeCAT, David Bonvehí, parlant de l'escenari autonomista si el procés o el referèndum fracassessin. Sense mencionar explícitament que el govern espanyol sigui el responsable de l'episodi, Junqueras ha lligat la gravació amb "totes les eines de caràcter econòmic, diplomàtic, mediàtic i de tot tipus". És per això que ha reclamat que per fer front a aquest poder hi hagi "unitat" i "coordinació" entre els independentistes. En aquest sentit, ha negat que hi hagi enfrontaments entre ERC i el PDeCAT i que estiguin "tirant-se els plats pel cap". Per evitar aquesta sensació, a més, ha demanat "col·laboració" mútua i que "la mobilització social acompanyi les decisions del Govern i el Parlament" en el referèndum i el procés sobiranista.

El vicepresident ha participat aquest dimarts al fòrum Moment Zero junt a l'economista Xavier Sala i Martín. Durant la seva intervenció, en ser preguntat per les gravacions al dirigent del PDeCAT, Oriol Junqueras ha desviat directament l'atenció a l'Estat i, després de reclamar "unitat" als partits independentistes, ha remarcat que "s'ha de ser conscient que un estat té moltes més eines que un que encara no ho és".

En ser preguntat si creu que hi ha la mà del govern espanyol darrere de la gravació, el vicepresident s'ha limitat a tornar a apuntar a l'Estat per destacar de nou que "té moltes eines de tot tipus". "Tothom n'és conscient i és molt important que nosaltres sapiguem coordinar totes les accions perquè no tenim ni la força judicial ni diplomàtica ni comunicativa que l'Estat, per molts esforços que fem, i els fem", ha afegit.

Deixant de banda l'Estat, Junqueras ha negat que ara per ara ERC, el seu partit, i el PDeCAt estiguin enfrontats. "Hi ha un cert gaudi de dir que ens hem tirar els plats pel cap. Jo no tinc per costum tirar-me els plats amb ningú. No tinc aquesta percepció. En tot cas, hem de vetllat perquè passi el contrari i tots sapiguem ajudar-nos tant com sigui possible, perquè cal col·laboració i en caldrà més", ha dit.

A més, ha recomanat a tots els independentistes ser més cautes amb el que fan i amb el que diuen, actuant "amb grans dosis de prudència i contenció". "Hi estem obligats. Estem segurs que a tots ens agradaria actuar amb menys contenció, dir més coses i de manera més explicita, però com no parlem en nom de nosaltres mateixos sinó també en nom del càrrec, s'ha de ser prudent", ha comentat.

Per últim, ha assegurat que en els mesos que queden fins al setembre el que més caldrà dins el sobiranisme serà "unitat d'acció i ajudar-nos tots molt". "La clau és aquesta i que la mobilització social acompanyi cada decisió del Govern i del Parlament", ha reclamat.