l Govern va fer públic ahir el nom de les personalitats que rebran la Creu de Sant Jordi 2017, un dels màxims reconeixements que atorga la Generalitat. Una llista amb una àmplia representació gironina. Entre ells destaca el pintor i escultor gironí Lluís Roura, el llibreter i promotor cultural Guillem Terribas, la filòsofa i docent gironina Fina Birulés, i l'enginyer industrial Ramon Boixadós. Pel que fa a les entitats, destaquen els Amics de la Cultura de Sant Martí de Llémena, la Fundació Ramon Noguera i l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Figueres - Alt Empordà.

personalitats

Lluís Roura Juanola. Artista plàstic premiat pel conjunt de la seva obra en la qual, com a pintor, escultor i il·lustrador de llibres, ha sabut captar la bellesa de la natura i del paisatge de les comarques gironines.

Guillem Terribas i Roca. Llibreter i promotor cultural premiat pel seu incansable activisme cultural, que l'ha dut a participar en un ampli repertori d'iniciatives en aquest àmbit.

Fina Birulés i Bertran

Ramon Boixadós i Malé

Anna Hospital Ribas. Metgessa premiada per les seves importants realitzacions en la medicina forense, i particularment en el camp de l'odontologia forense, en el qual és una referència.

Francesc Burrull i Ill

Eusebi Casanelles Rahola

Montserrat Catalan i Benavent. Secretària del president Tarradellas i directora de l'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià premiada per la seva tasca de preservació de la memòria del president Tarradellas.

Rosa Clarà i Pallarès

Miquel Crusafont i Sabater

Josep Cuní i Llaudet. Periodista premiat en reconeixement dels seus mèrits com a comunicador. Va tenir un paper remarcable en el procés de creació i consolidació de la radiotelevisió pública de Catalunya.

Romà Cuyàs Sol

Rosa Fabregat i Armengol

Montserrat Freixer i Puntí. Activista contra el càncer premiada per l'extensa tasca desenvolupada en la lluita contra aquesta malaltia.

Teresa Gimpera i Flaquer

Víctor Grífols i Roura

Joan Martí Castell. Filòleg premiat per la seva tasca acadèmica en els terrenys de la dialectologia, la història social de la llengua, la sociolingüística i la lexicografia.

Gemma Mengual Civil

Jaume Miranda i Canals

Joaquim Molins i Amat. Polític premiat pels seus serveis al país, acreditats mitjançant la participació en la vida política catalana durant 25 anys.

Jaume Padrós Selma

Josep Maria Pou i Serra

Borja de Riquer i Permanyer. Historiador premiat per la rellevància dels seus estudis sobre el catalanisme polític i el franquisme. Ha participat com a expert en la comissió que va assessorar la Generalitat per aconseguir el retorn de la documentació de la Generalitat republicana i d'entitats i particulars catalans que es trobava a l'Arxiu de la Guerra Civil Espanyola de Salamanca.

Josep Ildefons Suñol Soler

Miquel Valls Maseda. Empresari premiat per la seva important participació en les institucions empresarials del país des de la presidència de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona.

títol pòstum

Maria Pilar Busquet e Medan. Activista cultural i política premiada pel seu paper en la recuperació de les institucions araneses i dels símbols d'identitat d'era Val.

Carme Chacón Piqueras. Política premiada per la seva dedicació als afers públics en què va acreditar una decidida voluntat de servei i una preocupació constant pels problemes socials. Professional del dret, exercí com a regidora d'Esplugues de Llobregat i diputada al Congrés. Va ser ministra d'Habitatge i de Defensa.

Joaquim Ferrer i Roca

Xavier Melgarejo i Draper

entitats

Amics de la Cultura de Sant Martí de Llémena. Per la constància en el manteniment de la cultura popular i tradicional. Des del 1964, organitza el pessebre vivent, que ha anat creixent fins a ser un espectacle de gran format.

Il·lustre Col·legi d'Advocats de Figueres - Alt Empordà

Fundació Ramon Noguera

Associació Centre Cultural El Social de Terrassa

Associació Projecte dels Noms

Associació de Víctimes de la Talidomida. Com a reconeixement per la lluita que des de fa dècades duen a terme en defensa dels drets del col·lectiu de persones afectades pel fàrmac.

Caramelles de Tous

Casino Prado Suburense

Caves Llopart. Per la seva llarga trajectòria en un sector destacat de l'economia catalana, com és el dels vins i caves, en el qual aquesta empresa familiar ha aconseguit situar-se en un lloc de privilegi. Enguany es commemora el 130è aniversari de la seva fundació.

Centre Sant Pere Apòstol. Per la seva dedicació, des de fa 125 anys, a la integració de les persones, la solidaritat i el foment de projectes col·lectius.

Club Balonmano Granollers

Club de Golf Sant Cugat

Club de Natació Reus Ploms. Pel treball constant, per la difusió de l'esport de base i la seva popularització.

Il·lustre Col·legi d'Advocats de Mataró

Elenc Artístic Arbocenc. Per la seva trajectòria més que centenària dedicada a la promoció del teatre. Destaca també per la recuperació de la representació dansada de la Moixiganga, característica de la Setmana Santa.

Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya - Sitges Film Festival

Fundació ACIS (Agrupació Cultural i Social)

Fundació Joan Maragall - Cristianisme i Cultura. Per la seva positiva contribució al diàleg entre la fe cristiana i la cultura.

Fundació Privada Espai Guinovart

Fundació Privada Olga Torres

Llibreria Serret

Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta de Tortosa

Societat Recreativa El Retiro