El Parlament, amb el suport de tota l'oposició i el «no» de Junts pel Sí (JxSí), va reprovar el nomenament de Vicent Sanchis com a director de TV3, va proposar reconsiderar-lo i va demanar la dimissió de Núria Llorach, presidenta en funcions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. El ple del Parlament va votar una moció, presentada pel grup de Catalunya Sí Que EsPot amb el suport de Ciutadans, el PSC, el PPC i la CUP -que ha deixat en minoria el Govern-, en què es «reprova el nomenament, per part del consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals», de Sanchis com a director de TV3.

A la resta de la moció, es demana la «dimissió» de Llorach i s'insta el consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals a «reconsiderar el nomenament» de Sanchis i «considerar altres candidatures».

La diputada de Catalunya Sí que Es Pot Jéssica Albiach va retreure al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ahir en el ple acusés el seu grup d'elaborar «llistes de periodistes en funció de la seva ideologia». «Si aquesta és tota l'autocrítica que fan, flac favor li estem fent a la democràcia», va assenyalar Albiach, que va apostar per escollir el director de TV3 «per criteris estrictament professionals» i no «partidistes». En representació de JxSí va intervenir l'exresponsable de comunicació de CDC i de la Generalitat Jordi Cuminal, que va titllar la moció de «gran ingerència política» en implicar «un veto polític a un periodista».

«És la cacicada més gran que s'ha fet mai a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals», va denunciar Cuminal, que va apuntar que en les últimes setmanes, després d'haver escoltat crítiques a Sanchis des de diversos sectors, fins i tot des d'algunes figures vinculades a ERC, «algú s'ha passat».

«Qui s'ha passat és el Govern», va replicar el portaveu adjunt de Ciutadans al Parlament, Fernando de Páramo, que va denunciar que el nomenament es va produir «amb nocturnitat i traïdoria» i va afirmar que «a TV3 mana la vella Convergència, ERC mana poc».

Dia negre de JxSí

JxSí va perdre ahir cinc votacions al Parlament, en quedar-se sola en diverses de les mocions promogudes per l'oposició. A banda de la moció sobre Sanchis, el grup també va perdre la votació d'una moció del PSC que insta el Govern a recuperar la coresponsabilitat en el finançament del servei públic de les guarderies municipals al començament del curs 2017-2018.

En una altra moció sobre educació infantil presentada pel PPC, es va aprovar un punt que insta la Generalitat a recuperar la partida per al funcionament de guarderies municipals.

La quarta votació perduda per JxSí va ser en un punt d'una moció del PSC sobre despoblació a les zones rurals. També es va quedar sol en diversos punts d'una moció de Ciutadans sobre els serveis socials relacionats amb el trastorn autista.