L´excap de l´Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, ha comparegut aquest dimecres davant la comissió d´investigació de l´Operació Catalunya del Congrés dels Diputats, on ha assegurat que no té coneixement de cap operació policial "contra Catalunya" i ha apuntat que els fragments de les gravacions on assegurava que "els hem destrossat el sistema sanitari" van ser "manipulats". De Alfonso ha assegurat que durant el seu mandat va actuar amb "diligència" i va mantenir relació amb partits de "tots els colors". També ha assegurat que ell no va gravar ni custodiar ni difondre cap de les gravacions. En aquest marc, s´ha presentat com a "víctima" de l´Operació Catalunya i ha negat la seva participació en cap conxorxa. Ha apuntat que malgrat que les seves manifestacions tenien un to "col·loquial" eren una manera de "generar confiança i empatia".

De Alfonso ha obert aquest dimecres la comissió d´investigació aclarint que ha comparegut de manera "voluntària" perquè els jutges no estan obligats a donar explicacions al Congrés, però ha decidit comparèixer perquè no té "res a amagar".

Ha insistit que en la seva etapa d´excap de l´Oficina Antifrau la seva "missió" era investigar el frau i la corrupció als partits, fet pel que va mantenir contactes amb el ministre de l´Interior, Jorge Fernández Díaz.

Segons De Alfonso, durant el seu mandat va actuar amb "diligència" i des que va esclatar el cas "per salut mental" no ha escoltat les gravacions "il·lícites". "Unes escoltes fetes per no se sap qui i distribuïdes per no se sap qui no poden ser prova per a cap cas".

També ha advertit la cambra que no contestarà cap pregunta sobre el contingut de les gravacions sobre les que no reconeix i ha apuntat que els fragments sobre la sanitat a Catalunya van ser "manipulats".

"Es tracta de gravacions que van ser tractades i que han passat per moltes mans" que no ofereixen "cap garantia". "No tinc intenció de parlar del seu contingut perquè la realitat de la conversa no es veu reflectida en unes gravacions manipulades".

Sobre l´expressió "hem destrossat el sistema català de salut" ha assegurat que "immediatament abans d´aquesta frase" parlava sobre la corrupció al sistema públic català de la salut.