El gerent de l'Hospital Vall d'Hebron, el doctor Vicenç Martínez Ibáñez, va negar ahir qualsevol mena de manipulació de les llistes d'espera del departament de cirurgia cardíaca i va afirmar que oferiran la màxima transparència després que un tribunal hagi ordenat investigar el centre.

L'Audiència de Barcelona ha ordenat investigar les morts de diversos pacients del servei de cirurgia cardíaca de l'hospital de Vall d'Hebron el 2015 i 2016 i la seva presumpta relació amb les retallades sanitàries i modificacions en les llistes d'espera, després d'una denúncia efectuada per un excap d'aquest servei.

En un acte, l'Audiència deixa sense efecte el sobreseïment de la causa dictada el juliol del 2016 pel Jutjat d'Instrucció 27 de Barcelona en estimar el recurs interposat pel doctor Manuel Galiñanes, que va ser cessat per l'Institut Català de la Salut (ICS) del seu càrrec de cap de servei de cirurgia cardíaca de Vall d'Hebron al novembre del 2015. En una roda de premsa, el gerent de Vall d'Hebron va «lamentat» aquesta situació, de la qual han tingut coneixement a través dels mitjans de comunicació, i va negar la relació d'aquestes morts amb les retallades sanitàries i modificacions en les llistes d'espera denunciades pel doctor Manuel Galiñanes, una actuació que va qualificar de «penosa».

Vicenç Martínez va expressar la seva «màxima confiança» en el servei de cardiologia i va assegurar que l'Hospital compleix totes les garanties exigides pel Departament de Salut i per l'Institut Català de la Salut (ICS), a més de superar «les contínues auditories» a les que se sotmet l'hospital.

Martínez Ibáñez va recordar que la taxa de mortalitat en llistes d'espera en la Vall d'Hebron és del 0,27%, quan la global és del 0,43%, va explicar que les morts que ara l'Audiència vol investigar es van produir per motius aliens al temps d'espera i ha citat casos de mort sobtada, ictus o càncer, a més d'algun cas on els pacients van rebutjar operar-se.

Els responsables de l'hospital van recordar també que el doctor Galiñanes va perdre el seu càrrec de cap del servei de cirurgia cardíaca perquè va rebutjar sotmetre's a l'avaluació a la qual cada quatre anys se sotmeten els responsables de departament, encara que segueix treballant a l'hospital com a metge adjunt.

Investigació del Síndic

Vicenç Martínez Ibáñez (que va ser gerent dels hospitals Trueta i Santa Caterina) i la directora assistencial de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, Ana Ochoa, ja van ser investigats pel Síndic de Greuges i la funció pública per altres denúncies anteriors del mateix doctor que, han assegurat, en tots els casos van ser desestimades.