En Jose Martínez (exjugador del Girona i actualment a l´Olot) i l´Afra són de Sant Julià de Ramis i tenen una filla de dos anys. Fa 7 anys que conviuen junts però no estan casats. Ara, s´han convertit en la primera parella gironina inscrita al Registre de parelles estables de Catalunya inaugurat ahir. Un tràmit gratuït -que es pot fer presencialment o telemàticament- que permet, per exemple, tenir dret a la pensió de viduïtat en cas que un dels dos falti, encara que no estiguin casats.

Fins ara, segons va explicar ahir el director dels Serveis Territorials de Justícia a Girona, Jordi Martinoy, durant la presentació del nou registre, només uns pocs ajuntaments gironins disposaven del registre de parelles estables, conegut també com a parelles de fet. Molts, però, servien només per a tràmits estrictament locals o altres consistoris van acabar eliminant els registres. Això impedia a moltes parelles constituir-se com a estables. L´alternativa era pagar i registrar-se davant un notari.

Els avantatges per als no casats d´inscriure´s al registre, un tràmit no obligatori, són diversos. El Codi Civil a Catalunya i la resta de normativa aplicable igualen els drets i les obligacions de les parelles estables amb les dels matrimonis convencionals en relació amb les successions, fills en comú, reagrupaments familiars i les compensacions econòmiques per raó del treball quan es produeix una separació. Les grans diferències entre els matrimonis i les parelles estables són relacionats amb la legislació estatal sobre fiscalitat, els permisos laborals i immigració.

Sobre el cas de viduïtat, per cobrar la pensió, la Llei espanyola de la Seguretat Social estableix dues condicions a la persona que envidua: que acrediti un mínim de 5 anys de convivència en parella o que en el moment de la defunció faci almenys 2 anys de la inscripció en un registre de parelles estables. Si la parella no s´ha inscrit al registre, la Seguretat Social en denegarà la pensió de viduïtat. Fins ara, l´única possibilitat per poder cobrar-la era constituir-se com a parella estable davant de notari, amb els mateixos requisits d´anys de convivència i de temps passat des de la constitució de la parella.

Amb el nou registre, el Departament de Justícia assegura que tots els ciutadans tenen accés a un registre de parelles estables, amb independència del seu lloc de residència. L´objectiu és concentrar tota la informació sobre parelles estables. A banda de les persones que s´hi inscriguin, el registre també pot incorporar la informació sobre les inscrites als registres municipals o davant notari. Segons Martinoy, és una «eina que serà útil per donar un element de prova i la condició de cara a altres administracions o de tercers».

Com inscriure´s al nou registre

El Registre està a disposició de tothom que compleixi els requisits que defineix el dret civil català. El llibre segon del Codi civil català estableix que la parella estable manté una convivència amb condicions equivalents a les d´un matrimoni. Així, la legislació identifica tres supòsits per acreditar-ho i només cal que se´n compleixi un. El primer, que la convivència duri més de dos anys ininterromputs. El segon, que la parella hagi tingut un fill en comú. I el tercer, que les dues persones hagin formalitzat la relació davant de notari.

La inscripció és gratuïta i es pot fer presencialment (el formulari també es pot descarregar per Internet). Cal demanar cita prèvia i presentar-ho a la seu central del Departament de Justícia o a les delegacions territorials a Girona, Lleida, Tarragona i les Terres de l´Ebre. També es pot tramitar telemàticament si es disposa de signatura electrònica reconeguda.

De fet, Martinoy va explicar que es realitzaran dos tipus de tràmits. El primer, la constitució de la parella estable (cal que els dos signin presencialment o a través d´Internet amb signatures electròniques). L´altre tràmit serà en cas de la dissolució de la parella. En aquest cas, només és necessari que ho sol·liciti un dels dos. Ahir es va inaugurar el tràmit i les parelles que ho desitgin i compleixin un dels tres supòsits per acreditar-ho ja ho poden fer. Per implementar-ho, s´ha format el personal de l´Oficina d´Atenció Ciutadana de l´edifici de la Generalitat a Girona -on les parelles s´han de dirigir -tant per oferir els tràmits com per informar-ne.

Unes 4.000 parelles estables a Catalunya es constitueixen cada any davant notari. Solen visitar el notari per primer cop quan tenen un fill, compren un pis, fan testament o designen tutors dels fills en cas de defunció. Ara, si registren davant notari, també poden demanar que se´ls inscrigui automàticament al nou registre català.