La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha assegurat que el Govern rep el pla d´inversió en infraestructures de 4.200 MEUR anunciat pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, amb una "immensa incredulitat". En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Munté ha donat per fet que no es complirà i ha proposat que el pla incorpori una "clàusula antiincompliment" tenint en compte els antecedents. Munté també ha volgut diferenciar la promesa en inversions del diàleg assegurant que una cosa no té res a veure amb l´altra i ha considerat que l´anunci té la voluntat de "tapar que l´operació diàleg no ha existit mai". Així matex ha alertat que "si algú creu que el que està passant a Catalunya és un problema estrictament econòmic va molt desorientat".

Segons Munté, l´anunci de Rajoy d´un pla d´infraestructures per a Catalunya de 4.200 MEUR fins al 2020 té la mateixa credibilitat que els pressupostos de l´Estat del 2015, del qual es va executar menys del 5% pel que fa a Renfe i menys del 30% corresponent a Adif. Es tracta, segons la consellera de la Presidència, d´un anunci d´una inversió que ja ha estat anunciada i, fins i tot, pressupostada. Davant d´aquesta situació, ha proposat que el pla d´inversions incorpori una "clàusula antiincompliment".

Munté ha fet referència als "constants incompliments" en infraestructures a Catalunya i ha ironitzat amb el lema de les jornades en infraestructures ´connectats al futur´ que aquest matí ha inaugurat el president del govern espanyol. "Malauradament a Catalunya continuem connectats al passat. La línia de Vic fa més de 20 anys que s´hauria d´haver desdoblat", ha lamentat.

Preguntada per si l´anunci en inversions contribuirà al diàleg entre els dos governs, Munté ha volgut separa les dues qüestions i ha sentenciat que el pla en infraestructures no genera "cap credibilitat". "No és escepticisme, és incredulitat. Si no hi ha clàusula antiincompliment nosaltres no podrem avalar aquestes inversions", ha argumentat. Segons Munté, "al diàleg es contribueix amb diàleg" i això no té res a veure amb fer un anunci sobre inversions en infraestructures.

En referència a la crida que Rajoy ha fet als empresaris catalans demanant-los ajuda per "guanyar la batalla de la moderació, la responsabilitat i la sensatesa", Munté no ha acceptat que es digui que a Catalunya no hi ha un clima de concòrdia i moderació tenint en compte que el 80% dels catalans estan d´acord en fer un referèndum. "No creiem que això suposi una minoria o una manca de concòrdia o moderació", ha afegit.

Segons Munté, la voluntat del govern espanyol amb l´anunci d´inversions és tapar que l´operació diàleg no ha existit mai i ha avisat que la demanda social a Catalunya no es resol amb promeses econòmiques. "Si algú ho creu, la seva desconnexió i desconeixement en els darrers anys és absoluta", ha conclòs.