El Parlament de Catalunya va aprovar ahir, amb els vots de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP, el projecte de pressupostos del Govern per al 2017, inclosa la disposició que preveu un referèndum sobiranista, malgrat les advertències jurídiques dels lletrats de la cambra catalana, en un nou pols a l'Estat.

En un dels debats més aspres de la legislatura catalana, els dos grups independentistes van fer valer la seva majoria per aprovar els pressupostos, amb 64 vots a favor -els 62 de JxSí i dos prestats per la CUP-, 62 en contra -de Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es pot i el PPC- i set abstencions de la CUP.

Abans de procedir a les votacions de les esmenes encara pendents i del projecte final, els grups parlamentaris es van embrancar en una agra discussió, en què l'oposició va exigir sense èxit reunir d'urgència la Mesa del Parlament, després que es lleguis davant el ple una nota dels lletrats de la cambra en què alertaven que l'aprovació de la disposició addicional dels pressupostos referida al referèndum suposaria «ignorar» l'advertència del Tribunal Constitucional (TC).

En la votació de les esmenes, els diputats de JxSí, Catalunya Sí que es pot i la CUP van rebutjar les propostes de Ciutadans, el PSC i el PPC per suprimir la polèmica disposició addicional 31.

En canvi, sí que va ser aprovada amb els vots de JxSí i la CUP una esmena dels anticapitalistes que establia que «el Govern, dins de les disponibilitats pressupostàries per al 2017, ha d'habilitar les partides per garantir els recursos necessaris en matèria d'organització i gestió per fer front al procés referendari sobre el futur polític de Catalunya» i suprimia la referència que això haurà de fer-se «en el marc de la legislació vigent en el moment de la seva convocatòria».

Aquesta esmena va ser aprovada per 72 vots a favor, inclòs un de la diputada de Catalunya Sí que es pot Àngels Martínez, que es va desmarcar conscientment de la resta del seu grup, que hi va votar en contra, mentre que els diputats de Ciutadans i PPC alçaven les seves mans per escenificar que no pensaven participar en la votació, en la qual tampoc no van voler prendre part els socialistes.

Poc després, i en contradicció amb l'esmena de la CUP aprovada, JxSí també va votar a favor d'una modificació proposada per Catalunya Sí que es Pot, igualment validada. En concret, l'esmena de Catalunya Sí que es Pot, que va rebre el vot en contra de la CUP, estableix que el Govern, «dins de les possibilitats pressupostàries, garantirà la dotació econòmica suficient per fer front a les necessitats i els requeriments que es derivin de la convocatòria d'un referèndum sobre el futur polític de Catalunya», però recorda que ha de fer-se sota les «condicions establertes» pel Consell de Garanties Estatutàries, que va considerar inconstitucional la disposició addicional que feia al·lusió al referèndum.

El portaveu parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, va demanar suspendre la sessió perquè els lletrats analitzessin i resolguessin aquesta contradicció entre l'esmena del seu grup i la de la CUP, però la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va desestimar la seva petició en considerar que els serveis jurídics ja es pronunciaran a posteriori al respecte.

Abans de les votacions, Ciutadans, PSC i PPC van invocar el reglament del Parlament per sol·licitar una reunió urgent de la Mesa per analitzar l'advertència dels lletrats sobre les esmenes del referèndum «contràries» a la resolució del TC.

Forcadell, no obstant això, va rebutjar convocar la Mesa per valorar l'escrit dels lletrats, cosa que va portar a diversos moments de tensió en l'hemicicle.

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va prendre la paraula per afirmar que el Govern «manté els pressupostos» sense suprimir la polèmica disposició, ja que la nota emesa pels lletrats no alterava la seva voluntat que fossin aprovats.

Aprovada la llei d'acompanyament

El ple del Parlament també va aprovar definitivament amb els vots de JxSí i la CUP la Llei de Mesures Fiscals, Administratives, Financeres i del Sector Públic, també coneguda com a «llei d'acompanyament» dels Pressupostos, que preveu dos impostos nous i altres ja existents que han estat reformats.

Amb l'aprovació d'aquesta llei, la Generalitat implanta nous impostos: el de begudes ensucrades envasades i el de risc mediambiental de la producció, manipulació, transport, custòdia i emissió d'elements radiotòxics, mentre que modifica altres que ja existien, com el que grava als grans establiments comercials, el d'estades en establiments turístics i el d'habitatges buits.

En total, el Govern de la Generalitat espera recaptar uns 110 milions d'euros addicionals amb els nous tributs i els modificats.