El portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, va afirmar ahir que la sentència condemnatòria a l'exconseller de Presidència i diputat del PDeCAT, Francesc Homs, posa en evidència que «un altre 9-N no té recorregut». Carrizosa va manifestar el seu respecte per la sentència del Suprem, i va advertir al Govern i als independentistes que «un altre 9-N no té recorregut», com va succeir amb la consulta del 2014.

En la mateixa línia, el pròxim president del PPC, Xavier García Albiol, va afirmar que l'Estat de dret «està posant al seu lloc» aquells que van fer «el que els venia de gust» el 9-N i va dir que Homs ha estat «enviat al racó de pensar» durant un any.

Més cautelars es van mostrar els socialistes. La diputada del PSC Meritxell Batet va expressar el respecte del grup socialista per la sentència del Tribunal Suprem, però va posar èmfasi en el fet que tant a Espanya com a Catalunya «el problema polític segueix aquí».

Per altra banda, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va dir que no li sembla sensat que es jutgi o inhabiliti algú per posar urnes. En declaracions al Congrés, Iglesias va indicar que a molta gent que ve de CiU i a molts polítics d'aquest partit se'ls podria jutjar per cor­rupció o pel cas del 3%, però mai per posar urnes. Segons l'opinió d'Iglesias, els problemes polítics s'han de resoldre «democràticament i amb política».

«Judicialitzar el que està passant a Catalunya no contribueix a bastir ponts, ni avança en una direcció fraternitat», va afegir. A més, Iglesias va sostindre que aquesta estratègia només serveix per separar Catalunya d'Espanya.

La portaveu de la CUP, Anna Gabriel, va denunciar ahir que la sentència contra el portaveu del PDeCAT al Congrés, Francesc Homs, és «vergonyant», encara que va dir que no és cap «novetat», ja que n'hi ha hagut d'altres en la mateixa línia «repressiva».

Gabriel va subratllar que, davant d'aquesta nova expressió del «búnquer del 78», és el moment de tenir «màxima determinació» en l'aposta pel «dret a l'autodeterminació» de Catalunya.