L'exconseller d'Economia de la Generalitat Macià Alavedra va admetre ahir que va cobrar, amb Lluís Prenafeta, tots dos homes de confiança de Jordi Pujol, comissions del 4% per intervenir en operacions urbanístiques, si bé ha desvinculat Artur Mas d'actuar a favor de la trama Pretòria.

La seva confessió en el judici a la xarxa de corrupció urbanística a Catalunya que se celebra a l'Audiència Nacional està subjecta al pacte que va fer el primer dia amb la fiscal Anticorrupció Ana Cuenca, que en un principi demanava per a ell 6 anys i 10 mesos de presó però que avui ha dit que sol·licitarà una pena que no suposi el seu ingrés a la presó si paga una multa de 10,3 milions d'euros.

Alavedra vareconèixer que va fer servir els contactes polítics adquirits durant la seva etapa a la Generalitat per intermediar a favor d'empresaris a canvi de comissions.

En concret, ho va fer amb l'exconseller d'Economia i de Política Territorial Antoni Castells, però no amb Artur Mas, que ha negat que fos un d'aquells polítics. «Amb Artur Mas en cap cas», va respondre l'exdiputat de CDC i CiU a preguntes de la representant del ministeri públic.

Un altre d'aquests contactes era Jordi Pujol, si bé la fiscal no va entrar a qüestionar si ell coneixia o intervenia en aquelles mediacions.

Al port de Badalona

Tant ell com l'exsecretari de Presidència de la Generalitat Lluís Prenafeta van cobrar donacions del 4% del preu de venda d'uns terrenys al costat del port esportiu de Badalona i de dues finques a Sant Andreu de Llavaneres perquè «en aquest tipus de casos és la comissió habitual».

Tots tres -Alavedra, Prenafeta i el cervell de Pretòria, Luis Andrés García «Luigi», exdiputat del PSC- van crear un «grup d'intermediació» entre empresaris i càrrecs públics en el qual la funció de «Luigi» passava per coordinar «tots els venedors perquè estiguessin d'acord a vendre».

Després, l'exdiputat socialista contactava amb tots dos perquè busquessin «un tipus d'empresari al qual li interessés» l'operació i després es repartien la comissió entre tots tres, va relatar l'acusat.

El ministeri públic també acusa Alavedra d'ocultar a Hisenda entorn de 6 milions d'euros -entre els quals hi ha els 637.688 euros que li va reportar la seva activitat il·lícita a Pretòria- a través d'un complex entramat de societats opaques i de comptes a Andorra i Suïssa. Un import que provenia de diverses operacions a Portugal i Suïssa de les quals únicament va admetre que va fer una declaració complementària a Hisenda en les referides al país lusità.

També va declarar ahir el considerat número dos de Luigi, Luis Valera, que es va desvincular de tota responsabilitat en la trama tot i que va reconèixer que administrava algunes de les societats del cervell de Pretòria perquè ell estava en una «situació compromesa» en haver declarat concurs de creditors en una de les seves empreses.