L'associació Down Catalunya ha reclamat avui, amb motiu de la celebració demà del Dia Mundial de la Síndrome de Down, "un canvi de mirada" cap a les persones afectades i "les mateixes oportunitats per desenvolupar-se i créixer com a ciutadans de ple dret que són".

Down Catalunya ha fet públic avui un manifest i un vídeo en el qual es defensen la necessitat que la societat canviï la seva mirada respecte a les persones amb Síndrome de Down, i per extensió amb discapacitat intel·lectual.

En el seu manifest, l'associació reclama "una societat que estigui orgullosa de la seva diversitat, que ofereixi a les persones amb Síndrome de Down les mateixes oportunitats que a la resta de la societat". inclòs el dret a l'educació, al treball, a la intimitat, a la no discriminació, a la participació i a la salut.

En el vídeo, a través de cinc breus diàlegs, dos joves de Girona (Fundació Astrid 21), dos de Barcelona (Aura Fundació), dos de Lleida (Down Lleida), dos de Sabadell (Andi-Down Sabadell) i tres de Tarragona (Down Tarragona) desmitifiquen alguns dels tòpics més presents a la societat sobre les persones amb Síndrome de Down.

"Les persones amb Síndrome de Down volem reivindicar una vegada més la nostra condició de ciutadans de ple dret, així com la nostra voluntat de gaudir d'una vida plena i socialment inclusiva", comença el manifest, que reclama "una educació inclusiva i de qualitat en totes les etapes de la vida, amb els suports necessaris".

"Hem de poder participar en qualsevol esdeveniment social, sense exclusions; tenim opinions, tenim somnis, tenim reptes, i per això volem que la societat escolti la nostra veu com la de les altres persones, és a dir, que no ens discriminin", afegeix.

El manifest reivindica el dret de les persones amb Síndrome de Down "a treballar, a tenir una vida independent, a cuidar la nostra salut i a fer esport, a tenir espais d'intimitat, a votar, a moure'ns i viatjar en llibertat, a tenir parella i formar una família, o a gaudir d'una jubilació amb garanties i en companyia dels nostres éssers estimats".

"Necessitem també una assistència sanitària personalitzada i ben preparada, i que la investigació científica en Síndrome de Down rebi el finançament que li fa falta per progressar", demana el manifest.

"Volem una societat orgullosa de la seva diversitat. Una societat que entengui que cap vida s'escriu per avançat ni està marcada pel seu origen, gènere, edat o condició genètica", conclou el manifest.