La CUP ha confirmat aquest dimarts que facilitarà l'aprovació definitiva dels Pressupostos de la Generalitat, però ha advertit que es tracta d'un "sí" condicional per "donar via lliure al referèndum" i amb "data de caducitat" al setembre d'aquest any, ja que el "contingut social" segueix sense agradar el seu grup. Els cupaires reclamen una data per "tenir clar l'horitzó" i una pregunta per "treballar incansablement pel 'sí' o pel 'no'".

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha expressat aquest suport "condicional" als Pressupostos del 2017, que es materialitzarà amb dos vots a favor i 8 abstencions en la votació final, en una intervenció davant el ple en la qual ha denunciat "els xantatges" als quals ha estat sotmesa la seva formació.

Segons Reguant, JxSí mai hauria d'haver condicionat els Pressupostos a la culminació del procés cap a la independència, ni tampoc hauria d'haver-se plegat a les exigències del Govern central, fins al punt, ha dit que "més que negociar amb la CUP es negocia amb Montoro" (ministre d'Hisenda).

"Perquè els xantatges s'acabin, la CUP dóna dos vots positius condicionats al compliment dels Pressupostos i a la celebració del referèndum, que és un compromís amb tot el país, no amb la CUP", ha puntualitzat.

No es tracta, en conseqüència, ha afegit, "d'un vot favorable pel seu contingut social, sinó per deixar via lliure al referèndum i al procés constituent, és un 'sí' condicional amb data de caducitat" ja que "ara comença un compte enrere inapel·lable, no hi ha cap ajornament més enllà de setembre del 2017", ha tornat a advertir la diputada Reguant.

Pel que fa al contingut concret dels Pressupostos, la CUP considera que no signifiquen una aposta clara per posar fi "a la precarietat, que és preocupant, i més quan les desigualtats creixen, malgrat el que diguin les grans xifres sobre el PIB o la desocupació".

Segons Reguant, el Govern no augmenta els ingressos amb polítiques "valents" que redistribueixin la renda i "les polítiques autonomistes no han estat modificades", amb la qual cosa "aquest Govern ha actuat com els seus antecessors".

Després de recordar les aportacions incloses per la CUP, com els deu fons estructurals previstos, Reguant s'ha preguntat si "algú s'ha pres la molèstia de comptar quantes partides hi ha sota l'epígraf de 'unes altres despeses diversos'? doncs hi ha 251 per valor total de 152 milions d'euros", ha apuntat.

Aquesta mateixa diputada 'cupaire' ha criticat també als grups no independentistes perquè "s'han passat dues setmanes parlant de la disposició addicional sobre el referèndum, i d'un dictamen d'un consell de garanties que té una naturalesa autonòmica i que emet informes no vinculants".