Alguns poms de flors seques enganxades a la tanca exterior de l'autopista AP-7, a l'altura del fatídic punt quilomètric 333, recorden encara el lloc on tretze estudiants d'Erasmus que tornaven de les falles de València van perdre la vida en un accident d'autocar el 20 de març de just fa un any. Al petit poble de Freginals, el nom del qual ha passat pràcticament de l'anonimat a ser associat amb un dels pitjors sinistres de trànsit que es recorden a Catalunya, el record i les emocions continuen ben vius.

Una tragèdia que va colpir profundament l'opinió pública, tant del país com internacional, especialment als països d'origen de les víctimes. Els sentiments tornaran a aflorar el pròxim dia 24 amb motiu de l'acte d'homenatge que l'Ajuntament i la Generalitat organitzen al mateix lloc dels fets, en el qual participaran familiars, autoritats i equips d'emergències. Allí, al costat de l'autopista, s'ha aixecat un monòlit per recordar les tretze víctimes.

Són dies d'homenatges i actes de record. L'empremta és profunda i recent, molt difícil encara d'assumir. La Universitat de Barcelona, on estudiaven les noies, inaugurarà un monument en record seu aquest dilluns al migdia.

També els bombers tenen previst aquest dilluns reunir-se vora l'autopista AP-7, just a l'altura del punt quilomètric fatídic, per celebrar un acte privat de record. De fet, la idea de l'Ajuntament i de les famílies, juntament amb la Generalitat, era organitzar un gran acte de record el mateix dia, coincidint amb el primer aniversari. Parents de les víctimes s'havien de traslladar a Freginals per fer una vetlla al mateix lloc de l'accident la nit de diumenge a dilluns. «Però ens van escriure dient-nos que el Papa rebria les famílies en audiència privada el pròxim dia 20», apunta l'alcalde, Josep Roncero. Finalment, l'acte ha quedat fixat per divendres qe ve, dia 24.

Després que, en un primer moment, la jutgessa que va assumir les diligències dictaminés el seu arxiu el passat mes de novembre sense arribar a interrogar el conductor de l'autocar, el nou titular del jutjat número 3 va ordenar la seva reobertura per escoltar la seva versió dels fets i determinar si havia existit algun tipus d'imprudència, tal com havien adduït als seus recursos els advocats de les víctimes. El cas segueix obert amb totes les conseqüències.