La ponència conjunta per reformar el reglament del Parlament, a fi de preveure que es puguin tramitar per lectura única lleis com les de desconnexió de l'Estat, va ser designada només amb el suport de JxSí i la CUP i amb el rebuig de la resta de grups, alguns dels quals estudien demanar l'empara al TC. La Comissió del Reglament del parlament català va designar ahir al migdia la ponència redactora de la reforma, que estarà integrada per tres diputats independentistes: Jordi Turull (JxSí), Roger Torrent (JxSí) i Anna Gabriel (CUP).

A la reunió de la comissió els dos grups independentistes van defensar el dret a sol·licitar la reforma del reglament del Parlament, i van recordar que si es realitza per ponència conjunta «no és per caprici», va subratllar el president del grup de JxSí, Jordi Turull, sinó perquè així ho estipula el propi reglament. Turull es va dirigir a la Mesa del Parlament per preguntar si en el reglament de la cambra no es preveuen sancions per als grups que «facin deixadesa de les seves funcions» i no compleixin amb les seves obligacions de participar com diputats en les tasques parlamentàries.

Aquesta insinuació que podrien ser sancionats els grups que no participen en una ponència conjunta prevista pel reglament ha provocat la reacció irada dels grups de l'oposició, dos dels quals -Ciutadans i PPC- ja han anunciat que demanarien l'empara del Tribunal Constitucional (TC).

Des de Ciutadans (Cs), José María Espejo Saavedra va indicar que li sembla «vergonyós» que es demani sancions a grups que no vulguin participar en la ponència conjunta. En sentit anàleg es va expressar el diputat del PSC David Pérez, que va destacar, a més, que «una ponència conjunta de només tres persones no és una ponència conjunta». Joan Coscubiela, portaveu de Catalunya Sí que es pot (CSQEP), va puntualitzar que el seu grup sí que participaria en el debat de la reforma del reglament si s'utilitza la via de presentar una proposició de llei. Santi Rodríguez, portaveu adjunt del grup del PPC va rebutjar les possibles sancions, i va confirmar que el seu grup demanarà l'empara al TC, com ja va fer temps enrere amb les ponències conjuntes de les «lleis de desconnexió».

En canvi, per a la diputada de la CUP Mireia Boya, la ponència conjunta és la via més democràtica i participativa per reformar el reglament, va recordar que el seu grup desitja aprofitar aquest tràmit «com una oportunitat per millorar el funcionament».