El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va reivindicar «l'esperit del diàleg sense condicions» i el «fair play» durant l'acte de lliurament del XIX Premi Blanquerna a l'exseleccionador espanyol i exjugador del Real Madrid Vicente del Bosque, que ha rebut el guardó «per a seva disposició a posicionament públics sempre favorables al diàleg i a la concòrdia», així com per a l'entitat Nueva Economia Fòrum per donar espai a la «pluralitat de veus» sobre la realitat espanyola i catalana.

El president de la Generalitat va fer un símil futbolístic amb els himnes del Barça i del Madrid i ha assegurat que els dos premiats «enarboren la bandera de la tolerància, el diàleg i la paraula com a element clau per a una bona entesa», i van destacar per «dir i fer el que pensen, de manera educada, discreta i respectuosa amb tothom i amb totes les opcions». El premi, va dir, «és un reconeixement que Catalunya fa a una persona i a una entitat que juguen net, que pregonen el fair play i la sana rivalitat».

«Necessitem que hi hagi més Del Bosque i Nueva Economia fòrum, persones tolerants, respectuoses, que accepten la diferència com a valor positiu i que fan del diàleg el millor remei per solucionar els problemes de la gent», va sentenciar.

L'acte va tenir lloc a les instal·lacions del Museu Reina Sofia de Madrid i va comptar amb la presència dels dos premiats, la consellera de la Presidència de la Generalitat, Neus Munté, el delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell, així com del portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, i el secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón.

El president de la Generalitat va assegurar que aquest és un premi «més necessari que mai» perquè «tal com estan les coses és imprescindible treballar per a una millor entesa entre la societat catalana i espanyola». Puigdemont va destacat que els dos premiats «comparteixen el diàleg, el respecte i la pluralitat com a forma d'entendre la vida». «Els dos us sumeu a una llarga sèrie de personalitats que amb les seves paraules han contribuït al desenvolupament, coneixement i promoció de Catalunya des d'un profund respecte», va sentenciar. Al seu discurs, Vicente del Bosque va destacar la figura d'anteriors premiats com el jesuïta José María Martín Patino, que «promovia sempre el diàleg i l'entesa entre les gents». El president de Nueva Economía Fórum, José Luis Rodríguez García, va afirmar que la seva entitat busca «afavorir el diàleg i el contrast entre posicions i interessos diferents» perquè «el diàleg entre la Generalitat de Catalunya i el govern d'Espanya arribi a bon port».