L'Ajuntament de Barcelona va descartar definitivament presentar candidatura per als Jocs Olímpics d'hivern 2026 però ha deixat la porta oberta a reprendre la iniciativa en el futur.

BComú, PSC, Grup Demòcrata, ERC i Cs han consensuat les conclusions de la comissió no permanent que l'oposició va forçar després que el govern municipal (llavors només de Barcelona en Comú) decidís no tirar endavant amb aquest projecte plantejat per l'últim alcalde socialista, Jordi Hereu, i que també va comptar amb el suport del convergent Xavier Trias.

Els partits argumenten que ja no hi ha temps material per preparar la candidatura, però també que no hi ha el consens polític necessari. També al·leguen els nous criteris plantejats pel COI. PPC i CUP no han participat en aquest comissió.

Barcelona en Comú va començar el seu mandat descartant la candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern de la capital catalana, una iniciativa que va plantejar el PSC en temps de Jordi Hereu i que Xavier Trias va recollir però va ajornar quatre anys.

CiU, PSC (llavors a l'oposició) i ERC van forçar un ple extraordinari que va traduir-se en la creació d'una comissió d'estudi on han comparegut experts, representants de les federacions i alcaldes del Pirineu.

Els cinc grups que han participat en la comissió han acordat per consens unes conclusions que ajornen de moment la presentació d'una candidatura de la ciutat de Barcelona i estableixen que una de nova haurà d'ajustar-se sempre a les noves directrius del Comitè Olímpic Internacional i assegurar la viabilitat del projecte en temps i forma.

El president de la comissió i tinent d'alcalde socialista, Jaume Collboni, va argumentar que s'ha decidit no donar el pas per acollir els jocs del 2026 «en atenció a les circumstàncies socials i econòmiques de Barcelona i del país», però també pels nous criteris del COI, que estableixen que «en el futur els jocs olímpics s'hauran d'adaptar a les ciutats i no les ciutats als jocs». També ha argumentat que Barcelona ha de preservar la seva imatge olímpica i «no donar un pas en fals».

El Pirineu, satisfet

Les institucions del Pirineu es van mostrar satisfetes pel que han anomenat «canvi d'actitud» del govern municipal del Barcelona respecte a la candidatura Barcelona-Pirineus per als Jocs olímpics d'Hivern.

Tot i que la comissió no permanent ha descartat la candidatura al Pirineu es veu «molt positivament» la porta que ha deixat oberta les conclusions de la comissió. L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, que ha parlat aquest dimarts al matí amb Colau, va considerar una «bona notícia» que Barcelona «rectifiqui» i deixi una porta oberta a presentar una candidatura el 2030.

Per a l'alcalde urgellenc l'estudi fet per la comissió ha servit per fer visible que la candidatura «és un projecte bo per a Barcelona i molt bo per al Pirineu». En la mateixa línia, el president del consell comarcal de la Cerdanya, Ramon Moliner, va afirmar que «la lectura positiva de les conclusions és la porta oberta que queda i el canvi d'actitud del consistori barceloní».

Moliner va apuntar que «el lideratge de la Generalitat és necessari perquè és un projecte d'envergadura».Des de les institucions pirinenques també es valora positivament que en les conclusions finals de la comissió hi hagi el compromís del consistori barceloní per mantenir l'actual Pla de Promoció de l'esport d'hivern en cooperació amb el Pla Estratègic de la neu a Catalunya, la planificació i dotació d'instal·lacions esportives a Barcelona, així com el compromís amb les comarques de muntanya.

«Projecte de país»

El secretari general de l'Esport, Gerard Figueras, va assumir amb «entusiasme» el repte de liderar el projecte d'una futura candidatura per acollir uns Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern, un projecte «de país» que haurà de comptar amb la complicitat dels alcaldes de Barcelona i del Pirineu català i la resta d'institucions, segons va indicar.