Amb l'objectiu final d'apropar la tasca policial als ciutadans i alhora, complir la normativa sobre transparència, el Departament d'Interior ha obert, des d'aquest dimecres, més de mig milió de dades policials a internet. Qualsevol persona que hi accedeixi, sense registre previ, pot utilitzar la informació lliurement. És el que s'anomena ''dades obertes'' que de moment, recull més de 500.000 informacions des de 2011 però que neix amb voluntat dinàmica que permetrà, cada mes aproximadament, actualitzar la base de dades. Se n'exclourà, això si, dades que puguin comprometre la seguretat de les persones, i la vigilància, per exemple, dels punts d'interès policial per amenaça jihadista n'és un exemple.

Segons el conseller d'Interior, Jordi Jané, no es pot aportar aquest tipus d'informació ''per molt transparents que vulguem ser'', perquè és informació sensible que ''és obvi que no s'ha de dir''. Recorda que en ''àmbits i domicilis concrets'' no volen que s'expliciti així perquè ''s'estaria estigmatitzant i focalitzant'' i es podria provocar un efecte contrari al que es vol aconseguir. Jané també ha assenyalat que hi ha informacions que podrien permetre identificar dades personals de delinqüents i víctimes i que aquest aspecte també es vigilarà.

Tot i aquestes excepcions, Jordi Jané ha recalcat que el projecte de dades obertes dels Mossos d'Esquadra, que es farà extensiu a altres àmbits del Departament paulatinament, és un exemple de l'ambició de l'executiu en potenciar la transparència però a l'hora, neix amb la voluntat d'anar ''més enllà'' de les exigències de la normativa, per tal de poder apropar la tasca policial als ciutadans. Ha recalcat que hi apareixerà tot tipus de delicte i tot tipus d'actuació policial.

Així, qualsevol persona, sense registrar-se i per tant, identificar-se, podrà comprovar alguns detalls com les hores que els delictes que se succeeixen en determinades zones o la dedicació dels agents a determinats temes, entre altres. La informació apareix en tres formats diferents, i de forma global en l'àmbit català i per àrees bàsiques policials.

Per Jané és important que aquestes dades, que també haurien de facilitar la tasca periodística, són utilitzables i reutilitzables i que han de servir per compartir i crear coneixement, ja que poden servir de base per futurs estudis, per exemple, en recerca sobre seguretat. Per això, pel titular d'Interior, són una mostra de la voluntat de ser ''a la primera divisió'' de la transparència.

Eduard Sallent, intendent dels Mossos d'Esquadra, ha explicat que l'espai web que allotja tota aquesta informació s'ha dissenyat perquè sigui ''molt visual i intuïtiva'' i permeti navegar amb facilitat. A banda del catàleg, que inclou dades penals però també organitzatives que fins ara no es publicaven amb claredat, el web permet col·laborar amb suggeriments i s'hi poden fer arribar dubtes a través d'un formulari de contacte