El decret de convocatòria del referèndum anirà signat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i per tots els membres del Consell Executiu. Així ho ha revelat aquest dimecres el vicepresident, Oriol Junqueras, en una entrevista a Rac1, on ha assegurat que "hi ha el compromís" del Govern per fer-ho així amb la intenció que "tothom s'impliqui" i es "doni més seguretat i confiança" als ciutadans. Junqueras, que s'ha mostrat convençut que el referèndum "es farà", ha admès, però, que l'Estat farà "tot el possible" per impedir-lo, i que "si aplica l'estat de setge", la seva celebració "serà més difícil". I és que, el vicepresident preveu que l'enfrontament amb l'estat hi serà d'una manera o una altra. Tant, que Junqueras ja preveu que el procés català acabi al tribunal europeu de La Haia.

Oriol Junqueras no ha volgut explicar si el Govern manté el calendari previst pel full de ruta o estudia accelerar-lo després de les inhabilitacions a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau. Però sí ha precisat que l'Executiu ho té "tot preparat per fer-ho en el moment més adequat". Precisament un dels punts més àlgids d'aquest full de ruta és la celebració del referèndum, previst com a màxim per al proper mes de setembre. Davant la petició de la CUP d'avançar la convocatòria, Junqueras prefereix no pronunciar-se i limitar-se a dir que "especular amb la data seria contribuir a la cerimònia de la confusió. "Ho tenim tot ben encarrilat", ha sentenciat.

Sigui quan sigui que es preveu el referèndum, prèviament hi haurà d'haver un decret que el convoqui. I a diferència del que va passar amb el 9-N, ara el decret no el signarà només el president de la Generalitat, sinó que ho faran també Junqueras i els consellers. "Jo estaré encantat de signar el que faci falta. Però el millor és que ho signem tots, el conjunt del Govern i que tothom s'impliqui. De fet, hi ha el compromís que aquest tipus de decisions les farem de forma col·lectiva perquè indica la implicació de tothom, donar confiança i que el que s'ho mira des de fora tingui més seguretat", ha explicat el vicepresident.

El que també té molt clar Junqueras és que l'Estat intentarà impedir el referèndum. I que això i tot el que vagi avançant el procés acabarà a la justícia europea. És per això que per al Govern és "molt important" que tot es faci "seguint la legalitat". "El dia que siguem observats des de fora i ens preguntin si ho hem fet tot seguint tots els camins possibles, hem de poder dir que sí. Perquè un dia ens ho preguntaran, i no el fiscal, sinó la cort de la Haia", ha sentenciat. A més, també creu que si en algun moment arriba l'hora de "negociar i dividir els actius i els passius" amb l'Estat, també serà la Haia qui acabi arbitrant el procés.

Tot i estar "convençudíssim" que el referèndum se celebrarà, Junqueras no amaga, però, que l'Estat "té moltes eines que pot utilitzar" per intentar impedir la seva convocatòria. "Si l'Estat aplica l'estat de setge, és evident que serà més difícil fer el referèndum", ha dit, tot afegint que malgrat això, el govern espanyol "també té límits" i "és conscient que segons què facin donen més raó" als independentistes.

Amb tot, el que no contempla en absolut és la convocatòria d'unes eleccions a curt termini, ni abans del referèndum ni en substitució del mateix. "Estan totalment descartades. En aquests moments el compromís és el referèndum", ha reiterat Junqueras.

El cas Palau i Mas

D'altra banda, preguntat per què li ha semblat pitjor, si la sentència del 9-N o les revelacions del cas Palau sobre el suposat finançament irregular de CDC, Junqueras ha assegurat que "tot plegat és terrible". Amb tot, no ha volgut mullar-se i ha evitat explicar si creu que CDC ha comés il·legalitats o no. "No em pertoca a mi jutjar ningú, no és la meva feina", ha dit, tot comentant que si ha de triar entre fiar-se del que diu Félix Millet i del que li rebat Artur Mas, "prefereix creure Mas" perquè si fos cert el que afirma l'expresident significaria "que ningú està implicat" en un cas de corrupció.