El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que la sentència pel 9N no canvia en res el full de ruta i ha avisat que el referèndum que se celebrarà entre "finals d´estiu i principis de tardor" suposarà l´indult d´allò que la justícia espanyola ha condemnat. En una declaració des del Palau de la Generalitat juntament amb el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller d´Afers Exteriors, Raül Romeva, el president català ha manifestat que avui les 2.400.000 persones que van participar al 9-N "han rebut el veredicte de culpabilitat". Preguntat per si la sentència del TSJC que inhabilita l´expresident Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau afecta el diàleg, ha respost que "tristament" no es pot saber perquè no hi ha diàleg. Tot i així, ha afirmat que totes les opcions es mantenen vives, també la de l´acord.

Flanquejat per Junqueras i Romeva, Puigdemont ha assegurat que no per ser "esperada" la condemna contra Mas, Ortega i Rigau és "menys greu": "Condemna en un procés penal uns electes democràtics que no van cometre cap altre crim que intentar escoltar la veu dels ciutadans".

Per això, ha assegurat que els catalans que van participar el 9-N del 2014 han rebut aquest dilluns també "el veredicte de la culpabilitat". "Ens sentim condemnats, i per si algú en tenia cap dubte, allò que la justícia espanyola ha condemnat ho indultarà el poble de Catalunya en referèndum votant aquest any", ha assegurat Puigdemont.

De fet, i a preguntes de la premsa, el cap de l'executiu català ha assegurat que la sentència del TSJC no canvia en absolut el full de ruta perquè el compromís del Govern és "clar" per tal que els catalans votin en una consulta vinculant aquest setembre. "Entre finals d'estiu i principis de tardor", ha assegurat Puigdemont tancant la porta així a possibles avançaments del referèndum.

A més, i a diferència de la CUP, Puigdemont ha assegurat que malgrat la sentència d'aquest dilluns del TSJC totes les opcions segueixen "vives". "També la del diàleg i l'acord", ha assegurat. De fet, ha lamentat "molt" que no hi hagi diàleg amb el govern espanyol: "per saber si la sentència afecta el diàleg, n'hi hauria d'haver", s'ha queixat des de la galeria gòtica de la Generalitat. En qualsevol cas, per Puigdemont, allunyar de la via política la solució del conflicte constata que la solució "no es vol". "Volem parlar de tot, no posarem cap condició al govern espanyol, que no ens la posin a nosaltres", ha insistit Puigdemont.

Tal com ja ha apuntat al migdia des de la seu del PDeCAT, per Puigdemont "de cada dificultat se'n surt reforçat". "Per nosaltres, cap sentència, cap declaració ens farà desdir el que ens hem compromès davant del Parlament i el poble de Catalunya", ha insistit en queixar-se que a "tristament" a Espanya la democràcia no garanteix que tots els ciutadans sigui "iguals davant la llei".

Puigdemont reitera que el referèndum es farà entre "finals d'estiu i principis de tardor"

Puigdemont reitera que el referèndum es farà entre "finals d'estiu i principis de tardor"

"Els dèficits democràtics" de l'Estat

En una línia semblant s'ha expressat el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras. "Ens referma en el convenciment i el compromís que tenim un mandat democràtic molt clar, i ho farem en les millor condicions possibles", ha assegurat. I un cop més s'ha dirigit als ciutadans espanyols per instar-los a ser "el màxim de conscients" que el govern espanyol té "dèficits democràtics" i que "com a mínim no afronta de manera adequada el procés democràtic" català. En subratllar que és "difícil dialogar" amb el govern espanyol, Junqueras ha insistit també que des de Catalunya "mai renunciaran" a estendre la mà a les institucions internacionals i als ciutadans de la resta de l'Estat.

A primera fila els escoltaven la portaveu del Govern, Neus Munté, i els consellers Santi Vila, Meritxell Borràs, Meritxell Ruiz, Jordi Baiget i Josep Rull.