Dos interns de la presó Model de Barcelona van intentar fugir divendres passat a la nit de la seva cel·la obrint un forat en el sostre amb una barra de ferro. Els fets van ocórrer sobre les 23:00 hores a la cel·la 419, que està situada a la quarta galeria, que és la més conflictiva, en la qual es troben els condemnats multireincidents.

Els funcionaris van actuar alertats pel soroll i van avortar la fugida, segons que van informar ahir fonts penitenciàries. Els dos reclusos van aconseguir obrir un forat en el sostre, però van acabar topant amb una planxa de ferro que separa la coberta de les cel·les i la teulada de la galeria.

Els interns van fer el forat amb una barra de ferro que havien agafat del suport d'un aparell d'aire condicionat instal·lat en la quarta galeria i pujats sobre la llitera de la cel·la. Els presos, que van ser traslladats a la sisena galeria en règim d'aïllament, havien lligat a més diversos llençols per despenjar-se per la teulada de la Model una vegada aconseguissin sortir de l'habitació.

Presos preventius

Les mateixes fonts van subratllar, això no obstant, que si haguessin aconseguit travessar la planxa de ferro i arribar a la teulada, només haurien pogut baixar fins al pati, dins del recinte de la presó. Els dos homes són presos preventius per un suposat robatori en una casa habitada i un d'ells té també diverses causes pendents per altres robatoris i tinença d'armes.

Fonts del departament de Justícia de la Generalitat han assegurat que aquest intent de fugida no té cap vinculació amb el procés de tancament de la Model, però evidencia que el centre ha quedat obsolet i que està molt lluny dels estàndards de seguretat exigibles a un centre penitenciari actual.

La Model, la presó més antiga de Catalunya, amb 113 anys d'història, tancarà les seves portes al juny, després de traslladar la majoria dels seus presos a Brians-1, fet que permetrà que la Generalitat lliuri les claus d'aquest recinte de l'Eixample a l'Ajuntament de Barcelona perquè li doni un nou ús.

La presó, construïda el 1904, va albergar durant la Guerra Civil i el franquisme nombrosos presos polítics i condemnats a mort, amb prop de 14.000 reclusos rere les seves reixes.

El tancament de la Model, que actualment alberga uns 700 presos preventius, és una històrica reivindicació dels veïns de les dues illes del barri barceloní de l'Eixample que ocupa, qui diverses vegades han vist incomplertes les promeses polítiques de desmantellament de l'edifici.