L'exdirector general de Ferrovial Agroman Pedro Buenaventura ha assegurat aquest divendres que no coneixia els extresorers de CDC Carles Torrent i Daniel Osàcar, i que només es reunia amb els exmàxims dirigents del Palau Fèlix Millet i Jordi Montull per tractar sobre les obres de remodelació de l'edifici modernista. Així, durant la seva declaració com a acusat durant el judici del 'cas Palau, Buenaventura ha respost al fiscal que els 11 milions d'euros que l'empresa va donar al Palau entre el 2000 i el 2010 van ser exclusivament per a patrocinis de concerts. A més, ha afegit que "òbviament" mai van patrocinar "actes de partits polítics".

Després de més d'una hora d'interrogatori, l'última pregunta del fiscal ha estat si Ferrovial es va servir de CDC per obtenir adjudicacions d'obra pública, a la qual cosa, Buenaventura ha respost que "rotundament, no".

Buenaventura va entrar a Ferrovial com a cap d'obra a l'Aragó el 1985, però del 1988 al 2000 va tenir càrrecs cada cop més importants a Catalunya. Del 2000 al 2002 va marxar a una filial a Polònia, i aleshores va ser nomenat director general de Ferrovial Agroman, filial d'obra civil de Ferrovial, fins que va marxar el 2006 a la constructora Rubau.

Ha explicat que quan va arribar a la direcció de l'empresa a Catalunya, Ferrovial "no estava situada a Catalunya en la dimensió que li tocava per volum de negoci", però ja patrocinava el Palau des del 1992, amb uns 200.000 euros anuals al principi i amb uns 700.000 el 1999, amb un total d'uns 3,2 milions. No obstant, entre el 2001 i el 2010 el patrocini va arribar als 11 milions d'euros totals, i van incloure el concert inaugural de temporada, el cicle Palau 100 (600.000 euros anuals), membre d'honor del patronat de la Fundació (80.000 euros anuals) i algun patrocini puntual com l'orgue. Cada any els responsables de l'empresa decidien si renovaven els patrocinis, el preu dels quals fixava el Palau. Tot i així, al fiscal li ha sorprès que el patrocini de més de 600.000 euros el 2001 superés els 1,5 milions l'any següent. En tot cas, ha explicat que Millet pressionava Ferrovial perquè encara fes més patrocinis a l'entitat.

Buenaventura ha admès que el patrocini del Palau era un dels més importants que feia l'empresa. A banda d'això, Buenaventura ha recordat que la seva empresa va ser la que va fer les obres de remodelació del Palau, cosa que els va reportar força prestigi, en tractar-se d'un edifici modernista Patrimoni de la Humanitat. El cost total de l'obra, pagada per la Fundació, va ser d'11 milions.

Justament, les obres del Petit Palau van comportar "tensions" entre l'entitat i la constructora, a causa de la seva complexitat i els retards. Millet volia sancionar Ferrovial i tenia mala relació amb el director de Ferrovial a Catalunya. Per això, Buenaventura hauria viatjat relativament sovint a Barcelona per reunir-se amb l'expresident del Palau. L'exdirectiu ha recordat que viatjava a les filials de tot el món, però que mantenia família a Barcelona, i per això la majoria de reunions eren en dilluns, divendres o fins i tot en època de Nadal. Buenaventura també ha admès una reunió entre ell, Millet i Jaume Camps, exdirigent de CDC i que era advocat de les dues parts, per tal de llimar diferències i fer de mediador en el conflicte per les obres.

A preguntes del seu advocat, ha recordat que en dues de les set adjudicacions de la Línia 9 del Metro, ell era a Polònia, i que en unes altres tres ja governava el tripartit, i per tant no hauria tingut sentit subornar CDC. De fet, ha assegurat que no coneixia, que no es va reunir i que no va parlar mai amb Torrent ni Osàcar.També ha explicat que les reunions amb Millet van cessar entre el 2004, quan es va acabar la remodelació, i el 2006, quan ell va deixar Ferrovial.

En tot cas, ha dit que els diners pel patrocini no van ser proporcionals a l'increment d'obra pública obtinguda a Catalunya, però sí que ha reconegut que es va passar en una dècada de 0 a 180 milions d'euros anuals facturats en matèria d'obra privada.

Sobre l'adjudicació d'un pavelló poliesportiu a Sant Cugat del Vallès, ha dit que va ser una obra d'uns 4 milions d'euros a la qual només es va presentar una altra oferta, però que la de Ferrovial era molt superior tècnicament. A més, ha recordat que l'empresa tenia unes 700 obres en marxa i que presentaven ofertes per valor d'un bilió d'euros anuals.

Per la seva banda, Juan Elizaga, exdirector de relacions institucionals de Ferrovial, ha ratificat la versió del seu antic superior jeràrquic i ha desmentit que paguessin cap import al Palau que no fos per a patrocinis. Ha explicat que ell parlava sobre els patrocinis amb Rosa Garicano i per la facturació i pagaments d'aquest patrocini amb Jordi Montull, amb qui es reunia uns cinc cops a l'any. De fet, ha dit que no sap si Garicano era conscient dels imports globals dels patrocinis.

Elizaga també ha detallat bona part de les contraprestacions que rebia l'empresa com un dels principals patrocinadors del Palau i que es correspondrien amb les importants aportacions que hi feien. Així mateix, ha assegurat que tots els òrgans de govern i directius de l'empresa coneixien el patrocini i els contractes amb el Palau, perquè els mateixos directius gaudien dels concerts o les festes, veien els anuncis i feien cartes de presentació als fulletons de l 'entitat.